Erikli Turta (Harika)


Bu tarifin bir hatırası oldu; Ahmet Cevdet'in yani henüz 3 yaşını doldurmayan yeğenimin "harika olmuş" dediği bir tarif bu :) Daha önce yaptığım bir tarifin az değişiği, o küçük kalıptaydı ve rengi bu kadar albenili değildi ama lezzet aynı.

Malzemeler

300 gr. un
175 gr. tereyağ 
75 gr. toz şeker 
1 yumurta (hafif çırpılmış)
bir çimdik tuz

200 gr. çekilmiş fındık
2 yumurta akı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı su

10 adet kırmızı erik (adedi büyüklüğüne göre değişebilir)
3 kaşık toz şeker

Yapılışı

Soğuk küp doğranmış tereyağ, diğer malzemelerle hızlıca karıştırılıp hamur hazırlanır, büyük boy (32 cm) borcam tart kalıbına veya o büyüklükte bir tepsiye yayılır. Bu sefer kenarlarını yükseltmedim, sadece tabanına yaydım ve borcam kullandığım için tabanı önceden pişirdim; aksi takdirde çiğ kalabilirdi. 180 dereceli fırında biraz pembeleşene kadar pişirilir. 

Fındıklar rondoda unufak olana dek çekilir, yumurta akları, su ve şekerle karıştırılır ve hamurun üstüne yayılır. Yayılabilecek kıvamda değilse biraz daha su eklenebilir. İnce dilimlenmiş 6 erik tartın üstüne dizilir. 190 dereceli sıcak fırına atılıp yaklaşık 30 dakika pişirilir (eriklerin yumuşaklığından piştiği anlaşılıyor). Tart pişerken 4 erik robotta çekilip 3 kaşık şekerle pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan  6 dakika sonra altı söndürülüp fırından çıkan tartın üstüne fırçayla sürülür. 

Yorumlar