Haşhaşlı Bükme



Çok pratik ve çok bereketli bir tarif.
Malzemeler

Hamuru İçin;

1 su bardağı su
1 su bardağı süt (yoksa ayran)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta akı
1/3 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı silme tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1,5 paket kuru maya
aldığı kadar un

İç Harcı İçin;

5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ceviz kırığı (isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı pekmez

Üstüne;

1-2 yemek kaşığı zeytinyağı + yumurta sarısı + 1 çay kaşığı pekmez

Yapılışı

Ilık su ve sütle diğer malzemeler karıştırılır, yumuşak bir hamur elde edilir ve mayalanmaya bırakılır. 

Kabarınca 4 veya 5 beze yapılıp unlanmış tezgahta merdaneyle açılır. Bezeler aralarına haşhaş ezmesi sürülerek üstüste koyulur. En üste de sürülüp ikiye katlanır.  Sonra merdaneyle büyütülür ve 2 parmak eninde şeritler halinde kesilip burkulur, tepsiye dizilir. Üstüne yumurta sarısı ve yağ sürülür. Büyük fırın tepsisini dolduruyor.

190 dereceli fırında, 2. seviyede, alt-üst ayarda pişirilir. Yaklaşık 30 dakikada kızarır.

Bu hamuru iki misli yapıp, diğer yarısını da tezgahta merdaneyle açıp tahinli rulo tarifindeki gibi tahin yerine peynir rendesi ile çok hızlıca bir tepsi de küçük poğaçalarımız olabilir aynı hamurdan. Hamurun tadı pastanelerdeki açmaya benziyor, bence poğaçaya da yakışıyor. 

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık sevgili Meliha☺️ yeniden burada olduğunu görmek çok güzel. hafta sonu arkadaşımla kulaklarını çektim, yıllar önce senden almış olduğum limonata tarifini paylaştım onunla ve o da yaptı, içirdiği kişilerden tam not aldığını söyledi. daha sık buralarda olmanı ümit ederim. sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eski dosttan mektup gelmiş gibi oldum, nasıl sevindim :) Allah razı olsun. İnşallah daha sık geleyim yeni tariflerle, Allah'a emanet :)

      Sil
    2. Amin cümlemizden. Ben de aynı sevinç içerisindeyim:) Yeniden burada olmak ve yeniden blog dostlarıma kavuşmak güzel. Ne diyelim, Allah ayırmasın :)

      Sil

Yorum Gönder