Haşhaşlı Bükme



Çok pratik ve çok bereketli bir tarif. Şeker miktarı azaltılabilinir, tarifte toplam 3 kaşık vardı, ben 1 su bardağı koydum.
Malzemeler

Hamuru İçin;

1 su bardağı su
1 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta akı (sarısı üstüne)
1/2 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı silme tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1,5 paket kuru maya
aldığı kadar un

İç Harcı İçin;

5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı ceviz kırığı

Üstüne;

1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

Ilık su ve sütle diğer malzemeler karıştırılır, yumuşak bir hamur elde edilir ve mayalanmaya bırakılır. 

Kabarınca unlanmış tezgahta merdaneyle açılır. Kare şeklinde açılan hamurun yarısına haşhaşlı karışım sürülüp diğer yarısı onun üstüne katlanır. Yine yarısına sürülüp diğer kısmı üstüne kapatılır. Sonra merdaneyle büyütülür ve 2-3 parmak eninde şeritler halinde kesilip burkulur, ikiye katlanıp tekrar burkulur, tepsiye dizilir. Yumurta sarısı ve yağ karışımı sürülür. Büyük fırın tepsisini dolduruyor.

190 dereceli fırında, 2. seviyede, alt-üst ayarda pişirilir. 30-35 dakikada kızarır.

Bu hamuru iki misli yapıp, diğer yarısını da tezgahta merdaneyle açıp tahinli rulo tarifindeki gibi tahin yerine peynir rendesi ile çok hızlıca bir tepsi de küçük poğaçalarımız olabilir aynı hamurdan. Hamurun tadı pastanelerdeki açmaya benziyor, bence poğaçaya da yakışıyor. 

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık sevgili Meliha☺️ yeniden burada olduğunu görmek çok güzel. hafta sonu arkadaşımla kulaklarını çektim, yıllar önce senden almış olduğum limonata tarifini paylaştım onunla ve o da yaptı, içirdiği kişilerden tam not aldığını söyledi. daha sık buralarda olmanı ümit ederim. sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eski dosttan mektup gelmiş gibi oldum, nasıl sevindim :) Allah razı olsun. İnşallah daha sık geleyim yeni tariflerle, Allah'a emanet :)

      Sil

Yorum Gönder