Meyveli İrmik Pastası




Bir iki haftadır inşaatın gündemi yoğundu, hafta sonu mutfağa girip -tabiri caizse- 3 saat blok ders yaptım ve kendime geldim :) Dersin alt başlıklarından biri meyveli pastaydı. Tarifin ana fikrini hemşirelik hocası Nazan Hanım'dan aldım. Tabanında bisküvi yerine pandispanya kullandım, markette ananas olmadığı için yerine şeftali koydum, adını da 'tropikal' yerine 'meyveli' olarak değiştirdim tabi :)



Pandispanya Malzemeleri


1 yumurta (iri)
1/2 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı su
1/4 su bardağı kakao
3/4 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu


İrmik Tatlısı Malzemeleri


1 lt. süt
7 yemek kaşığı irmik
9 yemek kaşığı toz şeker
damla sakızı
50 gr. tereyağ


2-3 şeftali


Yapılışı


Önce yumurta ve şeker çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip 26 cm.lik yağlanmış kelepçeli kalıba yayılır ve 170 dereceli fırında pişirilir. Pandispanya ılınırken şeftaliler dilimlenir. İrmik tatlısı pişirilip kaynadığında altı kapatılıp tereyağ eklenir. Pandispanyanın üstüne çok azı boşaltılıp yayılır. Meyve dilimleri olabildiğince her yeri kaplayacak şekilde dizilip kalan tatlı da boşaltılır. Buzdolabında dinlenmeye bırakılır. 

Not: Pandispanyaya su eklemek yerine 2 yumurta da kullanılabilir.

Yorumlar

  1. harika görünüyor medura.ellerine sağlık.ben de oktay ustanın kivili salepli irmik tatlısını pişireceğim.pandispanyayı ıslamamız gerekiyor mu yoksa irmikli katla yumuşuyor mu?şöyle şantiyle tamamen kaplasak...oruçlu olunca insanın aklına herşey geliyor:)

    YanıtlaSil
  2. Pandispanya ıslatılabilir aslında, aklıma gelmemişti. Ben pasta yaparken de her seferinde ıslatmam ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. irmik tatlısının arasına ya da altına bisküvi dizerken sütle ıslatıp koyuyorum yoksa tatlının tüm nemini bisküviler çekmiş gibi geliyor bana .aklıma pandispanyayı ıslatma fikri oradan geldi.pasta yaparken az da olsa ıslatmaya çalışıyorum pandispanyaları.en kısa sürede deneyececğim tarifi.
      hayırlı iftarlar medura..

      Sil
    2. teşekkür ederim, sana da hayırlı iftarlar :) iyi fikirmiş ıslatmak o zaman ;)

      Sil
  3. İrmik tatlısının hoş kıvamı hemen altındaki pandispanya ile mükemmel bir lezzette buluşuyor. Bu arada şeftalinin yardımcı oyunculuğuna da ayrıca ödül verilmeli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam, şeftaliye en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü verelim :)

      Sil
  4. HARİKA BİR TATLI BAYILDIM ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
  5. görüntüye de bloga da bayıldım.. Elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. TATLI YORUMLARINIZA ÇOKK TEŞEKKÜR EDERİM :)

    İrmik tatlısının en güzel halidir bence şeftalili olan..
    afiyetle..

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, ben de nezaketinize teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum Gönder