Tarif Ayten Dirier'e ait. Azıcık değiştirdim ölçüleri.
Malzemeler
125 gr. soğuk tereyağ
1 kahve fincanı sıvı yağ (çay bardağıyla aynı hacimde)
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı toz şeker
1 yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 paket vanilya
aldığı kadar un (tam buğday unu kullandım)
500 gr. hurma ve kuru kayısı karışımı
tarçın, zencefil, muskat rendesi
Yapılışı
Kuru meyveler üstünü örtecek kadar sıcak suyla kısık ateşte üstü kapalı olarak pişmeye bırakılır. Arada bir karıştırılıp ezilir, gerektikçe su ilave edilir. Çok yumuşadığında blender ile kıvamı homojenize edilir.
Küp doğranmış tereyağ, şeker ve diğer sıvı malzemeler yoğrulur. Kontrollü bir şekilde un (beraberinde kabartma tozu, vanilya ile) eklenerek sert bir hamur tutulur. Üçte birinden biraz daha az bir miktar üstündeki şeritleri yapmak üzere ayrılır. Kalanından minik bir mandalin büyüklüğünde bezeler koparılıp unlanmış tezgahta merdaneyle veya elle açılır. Tartölet kalıplarına yerleştirilir, içlerine meyve püresi paylaştırılır. Kalan hamur unlanmış tezgahta açılıp merdaneyle şeritler halinde kesilir ve tartöletlerin üstüne yerleştirilir. 190 dereceli fırında pişirilir.
Bu ölçülerle 14 adet tartölet çıkıyor, biraz iç artabilir. Elmalı dolgu hazırlayacaksak 6 elma gerekiyor, 6 kaşık şekerle birlikte tabi.
Orijinal tarif tartölet değil tarttı ve kabartma tozu 1 paketti; ilk denemede 1/2 paket kullandım, hamurun kıvamı tartölet için biraz yumuşak geldi bize, bu hali daha çok hoşumuza gitti.
oooooooh sefamız olsun
YanıtlaSil:)
ne de güzel canım
ellerine sağlık.
Ellerinize sağlık süper görünüyor :)
YanıtlaSilTartolet süper görünüyor.Takip ediyorum...
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilMis gibi lokmalik nefis gorunuyorlar canim ellerin dert gôrmezsin
YanıtlaSilEn marmelatlısın üç beş tane olucaktı şimdi..
YanıtlaSilHarika görünüyor canım..
Can çektiriyor.
Ellerine sağlık
Teşekkür ederim yorumlarınız için :)
YanıtlaSilnefis görünüyor ellerinize sağlık..
YanıtlaSilsevgiler...
Merhaba. Bloğuma bıraktığın not için iadei ziyarete geldim :) İyi ki uğramışsın çok güzel tariflerin var bloğunda kayboldum :) Ellerine sağlık. Asker eşi miyim diye sormuşsun evet subay eşiyim. Van'a yardıma eşim bayramda nöbet tutarken gönüllü olarak gittim . Sevgiler...
YanıtlaSilelinize saglik olsun minicik minicik tam benlik..
YanıtlaSilSevgiler canim...
tartolet işi bana biraz zor görünüyordu, her defasında gözüm korktuğu için vazgeçiyordum ama bu resmi gördükten sonra kesin denemeliyim dedim. ellerinize sağlık nefis görünüyor:)
YanıtlaSilBana da zor görünüyor bazen, tart daha pratik, toptan, bereketli... ama bazen insan kendine hediye alır gibi kişisel bir sunum istiyor :)
Sil