Antep Fıstıklı İrmik Helvası


En az göründüğü kadar güzel gerçekten. Tarifi iş arkadaşım Serap Hanım verdi. Hakan Usta adında bir ustaya aitmiş. Serap Hanım'ın tavsiyesiyle şekerini azalttım, kendim de ufak tefek yorumlar kattım ve aşağıdaki şekle geldi. Serap Hanım'a ve ustaya çok teşekkür ederim.


Malzemeler

100 gr. tereyağ
200 gr. irmik
0,5 lt. süt
250 gr. toz şeker
80 gr. toz Antep fıstığı
1 parça damla sakızı

Yapılışı

Bir tencerede süt, şeker, damla sakızı ve antep fıstığı kaynamaya bırakılırken diğer bir tencerede eritilmiş tereyağda irmik kavrulur. İrmiğin rengi biraz değişince (15 dakika kavurdum) kaynayan süt ilave edilir (dikkatlice; çünkü fokurdayıp sıçrıyor). Topaklanmaması için hızlıca karıştırılıp ocaktan alınır. İrmik helvasına benzer bir kıvamı oluyor ama biraz daha yapışkan, daha koyu kıvamlı aynı zamanda. Küçük kare borcama dökülüp buzdolabında dinlendirilir. 1-2 saat sonra kesilip servise hazırdır.

Not: Cevizlisini denemeyin, Serap Hanım denemiş, tavsiye etmedi.

Yorumlar

  1. nefis görünüyor, nefis! Antep fıstıklı herşeye deliriyorum zaten:)

    YanıtlaSil
  2. harika gorunuyor, ellerine saglik yapanin yiyenin :))

    YanıtlaSil
  3. Nefis olmuş canım, ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. harika görünüyor...antep fıstıklı bir tarif az bulunuyor ...denemem lazım ellerine sağlık :) birtasimkaynasin.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Kesinlikle iddia ediyorum ki, göründüğü gibi değil. İlk anda damağımda bıraktığı aromanın verdiği hazzı çok az şeyde hissettiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Çok başarılı, çok dengeli bir ürün diyorum, ellerine sağlık medura...

    YanıtlaSil
  6. Mehmet Yaşin'le aynı sofrada yemek mi yedin adura? O nasıl bir ifade öyle?
    Teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Ay daha Cumartesi akşamı yedim ve dedim ki ne harika bir fikir. İşte tarif. Daha ne istiyiim.

    Ellerinize sağlık.

    Sevinmiş anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. Ne hoş bir rastlantı olmuş, çok sevindim bu 'Lost'vari rastlantıda rol aldığıma :)

    YanıtlaSil
  9. tanıştığıma memnun oldum canım
    :))))
    mmmmmmm miss olmuş
    :)
    ellerine sağlık canım
    :)
    bana da beklerim.

    YanıtlaSil
  10. çok severim ama şekeri ve şeker içerikli her şeyi hayatımdan çıkardığımdan sadece iç geçirmekle yetiniyorum :) sevgiler

    YanıtlaSil
  11. En sevdiğim tatlı Antep sarmasıdır benim sanırım bulamadığımda yerini tutabilecek bir alternatif olur değil mi:)
    Ellerinize sağlık mutlu hafta sonları..

    YanıtlaSil
  12. evet olur, zaten onu hatırlattı lezzeti bana da. Ama daha çok benzemesi için şekerini belki arttırmak isteyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  13. hiç duymamıştım ben bunu çok güzel görünüyor tadı nasıl acaba yapıp görmek lazım :)) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Az sonra deneyeceğim inşAllah.Tartım bozuldu gram ölçülerini dr.oetker in kitabındaki ölçülerden ayarlamaya çalışacağım tadını çok merak ediyorum.haber veririm.:)

    YanıtlaSil
  15. yağmurun dünyası, tadı çok güzel gerçekten. Tavsiye ederim :)

    Arife, ben de merak ettim sonucu :)

    YanıtlaSil
  16. Antep fıstığı ve irmiğin birleşimi gerçekten güzel olmalı. Bunu bir gün denemeliyim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Canım o deneyeceğim dedim gün hakikaten de kalktım malzemeler tamam ama sadece irmik çok az kalmıştı.Yarım ölçü olsun yapayım dedim gene yetmedi:( Bir türlü irmik alıp yapamadım valla içimde kaldı bu tatlı.

    YanıtlaSil
  18. kaç kişilik oluyor bu yaklaşık?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrafta gördüğünüz dilimlerden 8 tane çıkıyor, yani küçük kare borcamı '+' ve 'x' şeklinde çiziyoruz; büyüklüğünü tahmin edersiniz. Başka ikramların da olduğu bir tabakta 1 dilim iyi duruyor.

      Sil
    2. ben sınıf arkadaşlarıma yapıp götürecektim -yaklaşık bir 10 kişilik gruba- o sebeple sordum, çabuk cevabınız için teşekkür ederim ^^ önce yarım ölçüyle bir deneyip, sonra bu tarifin iki katı ölçeğiyle hazırlayıp götürmeyi düşünüyorum (:

      Sil
    3. Rica ederim, bence de 2 ölçü iyi, denemek de iyi oluyor.

      Sil
    4. yaptım!! (: sanki biraz tatlı ve sulu oldu, ama henüz dolaba koymadım, soğuyunca sonucun daha farklı olacağına inanıyorum ^^ ayrıca dediğiniz gibi önceden bir denemek her zaman fayda (:

      Sil

Yorum Gönder