Kalburabastı

Kayınvalidem bu tarifi teyzemden istemişti, uzun süredir bu şekilde yapıyor, yediğim en güzel kalburabastı bu. Hiç yapmadım ama belki bir gün yaparım, ümitliyim; burada bulunsun :)


Hamurun Malzemeleri

2 su bardağı zeytinyağı (tarifte 1'i ayçiçek yağı olarak geçiyor, bana çok mantıklı gelmedi)
1 su bardağı küllü su* (yoksa süt)
1 tatlı kaşığı karbonat
aldığı kadar un

ceviz (içine)

Şerbet Malzemeleri

6 su bardağı toz şeker
7 su bardağı su
biraz limon suyu

Yapılışı

Hamur yoğrulur ve dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp rendeye ya da tel süzgece bastırılıp parmakların açtığı çukura ceviz içi koyulup kapatılır. Tepsiye dizilir, 200 dereceli fırında pişirilir. Kalburabastı soğuk şerbet sıcak olmak üzere buluşturulur.

* küllü su hazırlamak için 3 yemek kaşığı odun külü kullanılır. Kül, su ile karıştırılır, çökünce süzülüp suyu kullanılır. Tadına da bakarak kontrol edilebilir, çok fazla buruk bir tadı olmamalı.

Yorumlar

  1. bende hıc denemedım evde serbetlı pek tuketılmıyor ama gelen mısafıre denemek lazım..evet dursun burda alırım ben lazım oldukça:)

    YanıtlaSil
  2. Yemesini çok severim ama hiç yapmadım =) Eline sağlık yapanın.

    YanıtlaSil
  3. Yaşasın buldum. Küllü suyum bile var sonucu yazarım iyi ki varsın medura. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Meliha, tarifi yarım ölçü denedim. Kuru hali kıyır kıyır az şekerli kurabiye gibi çok güzeldi. Şerbetli hali daha da güzeldi. Yarım ölçü şerbet yarım ölçü tatlıya fazla geldi. 7-8tatlı daha olsa belki de 10 kalan şerbet onlara da yeterdi. Kül suyunu önceden kaynatarak hazırlamıştım. Bir dahaya kaynatmadan deneyeceğim. Yarısını da süt koymayı düşünüyorum. Heralde yoğun bir kül suyum vardı. Karbonatı da tatlıyı pişirdikten sonra buldum ve kullandığım kabartma tozunu yanlışlıkla 1 tatlı kaşığı koydum. Sıvıyağın yarısını zeytinyağı koydum. Bizimkilere yoğun gelir normalde tadı. Üç etken de birleşince şerbetli halini yedikten sonra ağızda çok hafif değişik bir tat bırakıyor. Ama güzel. Hamuru buzdolabında bekletmek kalbura yapışmamasına yardımcı oluyor. Hamurun kıvamını kurabiye hamuru gibi yaptım ama herhalde şerbetin de miktarı fazla olduğundan tahmin ettiğim hamuru sert olmalı? Bizde yapılan bir tatlı olmadığı ve yapanı da hiç izleyemediğim için hatıralarımda kıvamı yok. Teşekkürler harika tarifin için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eline sağlık, çok güzel yapmışsındır eminim. Hiç yapmadım hala. Şerbetli tatlılara en fazla yarım porsiyonluk bir aşkım var, o yüzden yapmaya elim gitmiyor :)

      Sil
  5. Kalabalıkta yapılıp ikram edilmesi tavsiye edilir. Tatlılar bir gece buzdolabında bekleyince bahsettiğim tuhaf tatdan eser kalmamıştı. Zeytinyağının yarısını ayçiçek önerilmesi sanırım ağır tad bırakmaması için. Nacizane önerim deneyecekler zeytinyağı tadına alışık zeytinyağı aşığı ise mutlaka sadece zeytinyağı ile denesinler. Bir gece kapaklı dolapta dinlendirince tadı çok güzel oluyor yumuşuyor ama kıyırlığını hiç kaybetmiyor. Yağı azaltmayı önermem ne kadar yağ o kadar iyi. Zaten bir bardak yağı yarım ölçü ile on altı on yedi hadi küçük olsun diye yirmi tatlı yaptık diyelim yirmiye böldüğümüzde vücuda alınan yağ azalıyor. Zaten bu tarz tatları kalabalıkta ikram etmek ve fazla kalori olmasın diye de bir minik tatlı ile yetinmek damak hoşluğu olarak kabul edilebilir. Sevgili Meliha mutlaka denemelisin o kadar kolay toplanan bir yapısı var ki. İnsanı üzmeyen cinsten yapısı kolay şekil alıyor az şekerli kurabiye niyetine bile yenilebilir. Şerbetli hali porsiyonluk streçlenip sonra buzdolabı poşetine tek sıra konulup dondurulabilir diye düşünüyorum. Misafir geldiğinde pratik bir ikram olabilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder