Patatesli Rulo Börek



Kumpir tadında bir börek. Sevgili Hatice 'buzdolabı böreği' ismiyle yayınlamış. Forumdan sevgili iven'in kaşar ilavesini de alıp kendi yorumumu oluşturdum.


Malzemeler

3 yufka
5 orta boy (küçüğe yakındı) patates
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı kaşar
100 gr. tereyağ (ölçmedim, max. 100 gr.dı)
2 yumurta
tuz

Yapılışı

Patatesler haşlanıp ezilir. Tereyağı eritilip soğumaya bırakılır. Süt, kaşarın 1 bardağı ve yumurtalar patatesle karıştırılır, ardından tereyağ ve tuzla birleştirilir. 1. yufka masaya serilip üstüne harcın üçte biri yer yer koyulur. Sağ ve sol yanları yufkanın merkezine doğru 3-4 parmak katlanır. Diğer yufkalar da birer birer üstüne serilip aynı işlemler yapıldıktan sonra rulo yapılır. Yufkada ufak tefek yırtılmalar olabiliyor ama önemli değil.

Boyu çok uzun olup bu haliyle buzluğa sığmayacağı için -otel mutfağının buzluğunu kullanmıyorsak eğer :)- ikiye kesilip bir tepsiye alınır ve buzlukta bekletilir. Ben bekletme süresini elimle yumuşaklığını kontrol ederek ayarladım ve yaklaşık 2 saat bekledi, daha fazla dursa yufkalar kıtır kıtır olup kesmek zorlaşabilirdi az beklese kesince dağılır zaten. Önceki geceden yapılacaksa önce buzdolabında bekletip son yarım saat buzluğa almak daha mantıklı olur, hatta buzluğa gerek kalmayabilir de.

Buzluktan çıkarınca yaklaşık 15-20 mm kalınlığında dilimlenir. Toplam 18-20 dilim oluyor. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dilimler yatmış vaziyete koyulup üstüne kaşar rendesi serpilir. İlaveten pul biber de serpilebilir, ben unutmuştum. 200 dereceli fırında kaşarlar pembeleşene kadar pişirilir (benimkiler kadar pembeleştirmeye gerek yok tabi). Yapımı oldukça kolay, ılınmasını beklemek ise en zor kısmı :)

Diğer hazır yufka börekleri gibi sıcakken en yüksek performansı gösteriyor. O yüzden fırından çıkıp biraz dinlendikten sonra servis edilmeli.

Yorumlar

  1. cok lezzetlı,ısmınıde begendım melıhacım,ellerıne saglık..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder