Kıbrıs Köftesi

Tarifini 'arzumcum' adlı blogtan aldım. Çok beğendik, kendisine teşekkür ederim. Özellikle tarçın, müthiş bir rayiha vermiş, bu kadar yakışacağını tahmin etmezdim.


Malzemeler

500 gr. kıyma
3 patates
1 yumurta
1 soğan
2 diş sarımsak
1 demet maydanoz (demet büyükse yarım demet de olabilir)
yarım bayat ekmek içi (veya 3-4 kaşık galeta unu)
tuz, karabiber, pul biber, isot, kimyon, kekik, nane, yeni bahar, zerdeçal, tarçın
sıvı yağ (kızartmak için)

Yapılışı

Soğan, rendenin ince tarafı kullanılarak, sarımsak da sarımsak ezeceği ile hazırlanarak patates dışındaki malzemelerle birlikte ve istenilen baharatlar eşliğinde yoğurulur. Tarifte isot, yeni bahar, zerdeçal, nane, kekik yoktu, şifa niyetine onları da biraz kullandım. Tarçını bir kase sütlaça eker gibi az miktarda serptim ama aroması kendini hissettirmiş.

Son olarak patates rendenin ince tarafıyla rendelenir ve suyu sıkılarak kıymanın içine karıştırılır. Bu kısmından itibaren bekletmemek gerekiyor ki patatesler kararmasın. Bezelenip sıvı yağda kızartılır. Pişmesi kolay olsun diye bezeleri yassı daireler şeklinde yapmıştım ama kızartırken dairelerin çapları küçüldü ve kalınlaştılar.

Köfteler, fazla yağını bırakmaları için kağıt havlu serilmiş bir servis tabağına alınır ve fazla soğutmadan afiyetle yenir.

Yorumlar

  1. çok değişik görünüyor ,köfteyi çok severim ama bu konuda tekirdağ köftesi hastası biri olarak pek te açık değilim sanırım köfte tadlarına. ama artık kızlarım için her köfteyi denerim.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ve lezzetli görünüyor melihacım ....yalnız kıbrısta 2 yıl kaldım tüm lezzetleri ne kadar varsa hepsini tattım çoğunun yapımını öğrendim ama çok ilginç bu köfteyi kıbrıs dönüşü 2-3 yıl sonra öğrendim...ordayken kimse bizim meşhur köftemiz bu demediler...hepsi şeftali kebabına odaklanmışlar.bence bu köfte şeftali kebabından çok daha güzel.en azından her damağa hitap ediyor...deneyeceğim canım.eline yüreğine sağlık. öptüm.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Tarifimi deneyip,beğenmenize çok sevindim.Çok iştah açıcı ve nefis görünüyor.Ellerinize sağlık.Afiyetler olsun.Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder