Ev Usulü Buzlu Badem

Yakın zamana kadar, buzlu bademi sadece sahilden satın alınabilen bir çerez olarak düşündüğüm için böyle bir başlık açmayı hiç düşünmemiştim. Fakat, google analytics'te ilk açıldığı günden beri siteye hangi anahtar kelimelerle girildiğine bakınca büyük bir yüzdenin buzlu bademin nasıl yapıldığıyla ilgilendiğini görüyorum. Adı buzlubadem olan bir yerde buzlu bademin tarifi olmazsa olmaz galiba. Ve bunu zaten sevgili arkadaşımız Ender Aydın da (haşhaş tohumlu keki sipariş eden) tavsiye etmişti; ben de Ender&Övünç Aydın'ın yaptığı gibi ev usulü yapmaya karar verdim.


Sahilde satışa sunulanlar kadar bembeyaz değil ama aynı lezzeti yakalıyor hatta ekonomiyi düşünürsek performans testinde fark atıyor ;)

Malzemeler

kavrulmamış badem
sıcak su
buz

Yapılışı

Bademler bir saat kadar sıcak suda bekletilir, yumuşayan kabukları soyulup buzla birlikte servis yapılır.

Yani annelerimizin kandil geceleri yaptığı mevlid şerbetinin üstünü süsleyen kavrulmuş bademlerin, son aşamasının (kavrulma) yapım sürecinden çıkarılmış hali diyebilirim, bir başka deyişle :)

Yorumlar

  1. Çok mantıklı gerçekten.Denemek hiç aklıma gelmemişti Meduracığım.Fikir için sağol.

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, Ender'le Övünç sağolsun asıl. Sen de sağol :)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel görünüyor canım.eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Sizler sağolun efendim.

    Seyyar buzlu bademci abilerimizin torba başına çektikleri yüksek fiyata muhalefet, "Bademin buzlusu olsa olsa böyle olsa gerek" diyerek ilk deneyişte haniyse aynısını elde etmiş olmamızın verdiği tat, elde edilen ev yapımı buzlu bademi götürken aldığımız tadın yanında az bile kalmıştı.

    Bu yorum bile tariften uzun oldu, daha fazla uzatmadan, ellerin(iz) dert görmesin diyor, geriye bi tek banner resmine el atmak kalmış diyerekten, bade(m) süzerekten huzurlarınızdan ayrılıyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. taze badem izmir balçova bademi kalmadı ama aynı cins şimdi güzelbahçe payamlı yelki dağlarında yetiştiriyor mevsimi haziran ayı ortasıdır hasat zamanı içleri olgunlaşır sertleşir alırsınız derin dondurucuya atarsınız 10 kilo kadar net bir kilo gram iç badem çıkar donuk vaziyette kolay kırılıyor karma pensesi ile pat pat kırılır gider ilk günki ağaçtan kopmuş tazelikte amatörce yapmış olursunuz sizin yaptığınız gibi değil aslı budur ben her yıl yaparım

      Sil
  5. yoo gayet beyaz geldi bana bademler ayrıca çook hoş bir fikir.

    YanıtlaSil
  6. denedim süper oluyor lezzeti içinde

    YanıtlaSil
  7. yaptım denedim çok güzel oldu fakat! geçen pazar günü seferihisar payamlı köyü ve civardaki köylerde ağaçları dikilmiş ağaçlarında olgunlaşmış irileşmiş yeşil dış kabuğu ile satışı yapılıyor dış kabuğunu çekiç ile kırıp içinden taze açık çok açık sarı beyaza yakın bademini çıkarıp buza koyup yiyiyorsun işte gerçeği bu 10 kg. aldım 65 tl ödedim birbuçuk kilo iç badem çıktı taze badem işte gerçek buzlu bedem bu yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, aslında sadece taze bademin olduğu mevsim sahilde satılıyor. Öylesi çok hoş bir kıvama sahip, çok güzel :)

      Sil
  8. Taze badem bulmak zor anladığım kadarıyla. Google da aradım bulamadım. Nereden bulunur acaba biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çerezcilerdeki bademler hep tuzlanmış ve kavrulmuş olur. Baharatçıdan buluyorum ben. Pazarda da olur.

      Sil
  9. sıcak sudan çıkarttıktan sonra % 50 buzlu su % 50 soda karışımında buzdolabında 24 saat bekletin bembeyaz olacaktır ince kırılmış buzların üstüne yatırıp servis yapın Giritli usulü

    YanıtlaSil

Yorum Gönder