Nane Limon Şerbeti


Bu güzel içecekle ilk tanışmam, bir akşam yemeği davetinde oldu.
Bize ikram ederken maden suyu ile karıştırmışlardı çünkü ölçüye uyunca çok şekerli olmuş. Bunu dikkate alarak ölçüleriyle biraz oynadım, biraz da yapılış şekliyle, her zamanki gibi. Mesela tülbentten süzme işlemi pratik gelmediği için tamamen kaldırdım. Annemin tecrübesiyle limon kabuğu rendesini de ekledim ve aşağıdaki tarif ortaya çıktı.

Malzemeler

10 dal taze nane yaprağı
4 limon
2 çay bardağı toz şeker
3 su bardağı su

Yapılışı

Nane yaprakları bir havana alınır. Şekerden 1 çorba kaşığı alınıp üstüne ilave edilir, macun kıvamına gelene kadar dövülür (bu işlem en fazla 59 saniye alıyor).
Limonların kabukları rendelenip ayrı bir yerde bekletilir. Suyu ise macun kıvamındaki naneye karıştırılır ve buzdolabında 7-8 saat dinlenmeye bırakılır.
Limon kabuğu rendesinin üstüne şekerden bir miktar dökülüp ovulur, üstüne suyun bir kısmı ılıştırılıp eklenir ve buzdolabında bekletilir. (Bu işlem, limon kabuğunun kokusundan ve özellikle renginden faydalanmak üzere yapılıyor.)
7-8 saat sonra toz şeker ve şekerin eriyebileceği sıcaklıkta su ile (kalan malzemelerle) şerbet hazırlanır. İçine buzdolabında bekleyen limon kabuğu rendesi ve nane-limon suyu karışımı süzülerek ilave edilir ve soğutulunca servise hazırdır. Bire bir oranda sulandırılarak servis yapılır.
Tarifte, ezilmiş nanenin bir gece bekletildiği yazıyordu, galiba ben daha az beklettiğim için olsa gerek, benim yaptığım şerbette nane kokusu çok uzaklardan geliyor, başrolde limon var. Daha önce içtiğimde eşit ağırlıklıydılar.

Yorumlar

  1. Bu sıcakta daha iyi bir alternatif olamaz.Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. limonata ve vişne suyunu ben ve eşim mutlaka soda (maden suyu ) ile karıştırıp içiyoruz. hele iftar sonrası nasıl iyi geliyor. harareti bir anda kesiyor...limonatan da çok güzel görünüyor. berrak ve doğal renkli...
    bu arada bardak altındaki dantel örtün benimki ile aynı desen....her şey çok güzel.eline yüreğine sağlık canım.sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Ben o danteli çok seviyorum :) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Kış aylarındayız ama şerbet öyle güzel görünüyor ki içmek istedim doğrusu. Ben tam bir limon bağımlısıyım. Düşündüm de acaba naneyle nasıl olur soğuk halde. Eminim çok güzel olmuştur. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Limon zaten ferahlatıcı, nane daha da ferahlatıcı bir aroma katıyor. Ben kışın hiç yapmadım ama kardeşim de sizin gibi limonata tutkunu, geçen gün yapacaklardı kış olmasına rağmen.

    YanıtlaSil
  6. Evet kış olmasına rağmen bu hafta sonu yaptım. Çok güzeldi, afiyetle içtik:) Yalnız şekeri biraz fazla geldi bize. Biraz daha su ekledim. Önümüzdeki günlerde yayınlayacağım inş. Sizden deneyip de yayınlamak istediğim ne çok tarif var :) İzin verdiğinizi bildiğim için sormuyorum artık. Bu güzel paylaşımlar için çok teşekkürler. (urfatutkunu.blogcu.com)

    YanıtlaSil
  7. Tarifi ekledim ama limona olan bağımlılığımdan dolayı acele edince yaparken yanlış okumuşum :) Tarifte sulandırılır yazıyormuş, ben onu esgeçip "ama neden bu kadar şekerli oldu" diye sulandırmıştım :) Fakat nane kokusu azalıyor sulandırınca. bence şekeri az koyup sulandırmamak en iyisi. sevgiler. (urfatutkunu.blogcu.com)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder