Limonlu Peykek

Artık 'peykek'in ne olduğunu herkes biliyordur herhalde. Her ne kadar Türk Dil Kurumu'nda yer almasa da cheesecake'e Türkçe olsun diye kendi aramızda böyle diyoruz. Çok yakında 'kendi aramızda' ötesi resmen de böyle ifade edebiliriz çünkü Türk Dil Kurumu'na tavsiye olarak e-posta gönderdim, daha iyi bir fikirleri yoksa bunu değerlendireceklerdir herhalde.

Öncelikle, hanimis'in bu konudaki yazısını okumamış olanlar varsa, okusun bence ve ondan sonra başlasın peykek yapmaya. Çok güzel toparlamış çünkü.

Tarifi buradan aldım ve kalıp ölçüsüne göre yeniden düzenledim (1,5 katına çıkardım). 26 cm'lik kalıp için hesaplamaya gerek olmadan uygulanabilir. Malumunuz; 20 cm'lik kalıp ile 26 cm'lik kalıp arasında 6 cm gibi çok az bir fark varmış gibi görünse de, alan hesabında yarıçapın karesi sözkonusu olduğu için, ölçüleri 1,69 katına çıkarmak gerekiyor. Yumurtanın da 1,69'u hesaplanamayacağı için :) 1,5 kata yuvarlıyorum hesabı.

Tabanını evde yapmak için pastacı'nın verdiği linkten faydalanılabileceği gibi, betty crocker'dan veya cafe fernando'dan da faydalanılabilir. Fakat ben henüz hiçbirini denemedim, yulaflı bisküvi + tereyağı kulandım tarifteki gibi.

(betty crocker'ı tercüme edecek olursak;
cup ölçüsü verilmiş, 250 ml'lik su bardağına tekabül ediyor.

1 cup un
1/2 cup tereyağı veya margarin, oda sıcaklığında
1/4 cup şeker
1 yumurta sarısı,

Hamur haline getirilir ve 200 derecede 8-10 dakika kurabiye gibi kızarana kadar pişirilir)

Malzemeler

1,5 paket Eti Burçak
100 gr tereyağı (veya bisküvileri ıslatacak kadarı da yeterli olur)

4,5 paket krem peynir (200 gr'lık paketler)
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
3 yumurta
300 ml. krema
4,5 çorba kaşığı un
1,5 limon suyu ve rendesi

Yapılışı

Bisküviler rondodan geçirilir. Tereyağı eritilip bisküviler ile karıştırılır. Yağlanmış veya folyolanmış kalıba bastırarak yayılıp buzdolabına alınır.

Yumurta ve şeker çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip çırpılır, en son -muhakkak oda sıcaklığında olması gereken- peynirler eklenip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpılır.

Kalıba dökülüp 170 derecede pişirilir. Benim fırınımda üstü yanmaması için ilk 40 dakika üstü folyo ile örtülü, 20 dakika da üstü açık pişiriyorum.

Fırının kapağı açılmaksızın bir saat ılınması beklenilir, sonra kapağı açık olarak oda sıcaklığına gelmesi beklenilir, daha sonra buzdolabında dinlendirilir.

20 cm'lik kalıp için olanı da bulunsun:

3 paket krem peynir (200 gr'lık paketler)
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yumurta
200 ml. krema
3 çorba kaşığı un
1 limon suyu ve rendesi

Yorumlar

  1. Cheesecake tarifleri çok güzel. Peykek demek gerçekten mantıklı.
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder