Butik Çikolata


Nihayet bir butik çikolata denemesi daha yaptım; pasparlak, mutheşem olmasa da bu sefer üstünde yağ lekeleri olmadı :) Yalnız bu sefer fındıklı değil, -biraz sıradışı olsa da- kayısı çekirdekleriyle yaptım. Zaten maksadım kuvertürü sağlıklı bir şekilde eritip eritemeyeceğimi görmekti, o yüzden evde olan malzemeleri kullandım. Tabi ki fındıklısını, antep fıstıklısını ve bademlisini tavsiye ederim. Ve de sütlü kuvertürü... Bu tarife krema girmediği için, oldukça bitter bir lezzet.

Üstteki fotoğraf bugün yaptığıma ait, yağlı kağıt üstündeki iştah açıcı görüntülerse Kurban Bayramı'ndan kalma. Ama onların 4-5 saat sonra iştah kapatıcı görüntülere tebdil olduklarını söyleyebilirim.

Tarif için bu ve bu linklerden faydalandım, özellikle de buradan. Pastacı Burcu'nun tavsiye ettiği gibi tavlama yapmadan uygun sıcaklıkta erittim. Çikolata işini çözmekle üstümden büyük bir yük gitmiş gibi hissediyorum.

Malzemeler

kuvertür çikolata (küçük parçalara kesilmiş)
fındık, badem vs.
bol pudra şekerli su (fındıkları ıslatmak için)

Yapılışı

Fındık, badem vs. fırın tepsisine yağlı kağıt üstüne yayılır, şekerli su ile ıslatılır. (Bence bu şekerli su ile ıslatma, fırınlama aşaması şart değil ama Burcu lezzet kattığını yazmış)

Benmaride kullanılmak üzere 2 kap alınır. Alttakine su koyulup kaynama noktasına gelmeden kapatılır. Üstüne, suya değmeyecek şekilde, sıcağa dayanıklı bir kap oturtulur (en azından ben öyle yaptım, bu yönde tavsiyeler okumuştum, şu an nerede olduğunu hatırlayamıyorum) ve çikolata bu kabın içerisinde karıştırılarak, buharın sıcaklığıyla eritilir. Uzun sürede eriyor, 10 dakika gibi. Arada 4-5 saniyeliğine ocağı tekrar açabiliriz ama kesinlikle su kaynamamalı. Eridiğinde içine hazırlanan kuruyemişler atılıp karıştrılır, yağlı kağıt serilmiş tezgaha dökülür.

İstenirse fildişi çikolatayla süslenebilir (yine benmaride eritilmiş tabi ki).

Yorumlar

  1. ellerine yüreğine sağlık melihacım ne güzel olmuşlar böyle....afiyetler olsun. çok öptüm sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Yeşim Ablam :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder