Aşure

Malzemeler


750 gr. buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı fasulye
3 su bardağı pirinç
3-4 kg. toz şeker
1 tatlı kaşığı karanfil
2 portakal kabuğu rendesi
1 limon kabuğu rendesi
1 kahve fincanı gül suyu
su

Üzeri İçin

tarçın
kavrulmuş susam
kuru kayısı
ceviz
fındık
kavrulmuş badem
kuş üzümü
hindistan cevizi

Yapılışı

Nohut ve fasulye tercihen önceki gün pişirilir, ben önceden pişirip derin dondurucuya atmıştım, her ne kadar 1 gün için gerek olmasa da... Önceki geceden buğday kaynatılıp üstü örtülür. Ertesi gün blender tutuyorum bir miktar, buğdaylar nişastasını salıyor. Bunu yapınca nişasta eklemek gerekmeyebiliyor. Ayrı bir kapta pişirilen pirinç, fasulye ve nohut buğdayın içine atılır. Karanfil bir cezvede kaynatılıp suyu ve gül suyu aşureye ilave edilir. Portakal ve limon kabuğu rendeleri ilave edilir. Kaynayınca şeker eklenip lezzeti kontrol edilir. Kıvamına göre ya su eklenir veya suda ezilmiş bir miktar nişasta ile kıvamı bağlanır, gerekmedikçe nişasta kullanmıyorum.

Kaselere boşaltılıp üzeri süslenir. Bademleri aslında buzlubadem yapar gibi suda bekletip kabuğunu soyup bıçakla böldükten sonra kavurmam lazımdı ama Kavala Kurabiyesinden esinlenip kabuğunu soymadan 3'e bölüp kavurdum. Diğeri daha şık görünüyor tabi. Diğer tembelliğim de fındıkları havanda dövmek yerine robota atmak oldu. Bir kısmı fındık unu olurken bir kısmı neredeyse hiç parçalanmamış :) Olsun, her şekliyle aşure güzeldir :)

Yorumlar

  1. aa düzelmiş burası yazabiliyormuşum artık :)

    yorum bırakınca aşurenize bakmaya geleyim dedim yoruma tıklayayım dedim ümidim yoktu ama düzelmiş:)

    öncelikle ne zamandır içimde olan birşeyi söylemek istiyorum: şu buzlu bademi çok merak ediyorum! :) hiç bilmem ben nasıl birşeydir nasıl yenir neyle güzel gider ama izmir dolaylarında çok meşhurmuş. bir gün tatmak kısmet olur inşallah :)

    ellerinize sağlık Meliha hanım, aşure gününde yapmamakla beni sevindirdiniz yalnız değilmişim:)

    bir de karbonat kabartma tozu ile ilgili ben bir yazı hazırlamayı düşünüyordum ama siz çok güzel derlemişsiniz, ben de yazmaya fırsat bulduğumda size link veririm artık :)

    gece ziyaretiniz için teşekkürler,
    hoşçakalın...

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim efendim :)

    YanıtlaSil
  3. Buzlubademi birşeyle beraber değil de kendi başına yiyoruz biz. Aslında püfler kategorisinde verdiğim tariften evde yapabilirsiniz. Bir de başka sahil beldelerinde de bulunabileceği yazılmış ekşisözlük'te.
    Aşureyi Aşure Günü yapamıyorum çünkü oruçluyken tadına bakmadan yapmak çok riskli geliyor.

    YanıtlaSil
  4. ben de hem çalıştığımdan hem de aşure günü herkes aşure yapıp dağıttığından gününde yapmam aşureyi,
    ellerinize sağlık güzel görünüyor
    ben de bloğuma beklerim selamlar

    YanıtlaSil
  5. tarifinizi biliyorum önceden de görmüştüm ama benim yöresel lezzetleri orijinalinin bir kere tadına görüntüsüne bakmadan yapamama gibi bir takıntım var:) bademi çok severim gerçi ama bu farklı olunca bilmeden yapınca aslı gibi olmaz diye pek yanaşmıyorum yapmaya, inşallah bir gün kısmet olur yemek biryerlerde, ondan sonra söz sizin tarifinizi de deneyeceğim:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder