Ekşi Mayalı Poğaça


Bu kadar iyi bir sonuç beklemiyordum, demek ki yumuşacık olabiliyormuş ekşi mayalı poğaça; ekmeği sert olduğu için biraz tereddütlü denemiştim. Tavsiye ederim, sağlıklı, lezzetli, mayalama süresinin biraz uzun olması dışında toz maya veya yaş maya ile yaptıklarımızdan pek farkı yok. 


Malzemeler

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt suyu (bir kısmı yoğurttu)
200 ml. maden suyu
1 su bardağına yakın maya (130 gr)
2 yumurta (1'inin sarısı üstüne sürülür)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (2 tepeleme servis kaşığı tam buğday, kalanı beyaz un)


İkinci Aşamada;

1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı su


İç Harcı

peynir
maydanoz, dereotu


Yapılışı

Sıvılar ve ekşi maya ocakta çok az ılıştırılır. Ardından kontrollü un eklenir. Yumuşak bir hamur tutulur, mayalanmaya bırakılır. 1 saat sonra tuzlu su eklenip tekrar mayalanmaya bırakılır. Sıcak yaz günlerinde 3 saatte mayalanıyor, hava serinse 4 saat beklemek daha iyi olacaktır. 

Çok büyük olmayan bezeler yapılır, elde şekillendirilir. Tezgahta çalışmadım, hamur biraz yapışkandı. Yumurta sarısı sürülür, susam, çörek otu serpilir, fırına atılır.

190 dereceli fırında, 2. seviyede, alt üst ayarda 30 dakika pişirilir, üstü pembeleşene kadar.

Tarifin sahibine teşekkür ederim. 




Yorumlar