Arnavut Böreği (Kıymalı Patlıcanlı)


Babaannem bunu kocaman bir siniye yapardı, dedem çarşı fırınında pişmeye götürürdü. Minik minik 24 beze açıp aralarını yağlayıp eliyle havada büyütürdü. İnternette daha pratik bir yöntem gördüm, aynı sonuca ulaştım, ev fırınında tabi. İçine kıymalı patlıcanlı harç hazırladım ama peynirli de olabilir.

Malzemeler

2,5 su bardağı su
6 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz

1 kase sıvı yağ

1 iri soğan
400 gr kıyma
1 büyük topan patlıcan
2-3 domates
1/2 demet maydanoz
biber salçası
tuz, karabiber, istenen baharatlar
zeytinyağ

Yapılışı

Hamur yoğrulup 1 saat dinlendirilir. 4 bezeye bölünür. 35-40 cm çapında açılıp yağlanıp yine dinlendirilir. Burada hamuru kat kat haline getirmek için bir yöntem izliyoruz, 2 yufkayı üst üste getiriyoruz, araları ve üstü yağlı. Ortada bir kase çapında bir alanı sınır kabul edip etrafı çiçek yaprakları gibi bıçakla kesiyoruz, yaprakları ortaya doğru üst üste bohça gibi katlıyoruz. 5-6 yaprak gibi çizersek 12-14 kat oluyor, tel tel oluyor pişince. 2 yağlanmış grup da fırın tepsisine alınıp üstüne diğer tepsi kapatılıp yine bekletilirken harç hazırlanır.

Soğan, kıyma, salça yağda kavrulur. Patlıcanlar dilimlenip tuzlanır, sonra küp küp doğranır, yıkanıp tencereye alınır, üstüne rondodan çekilmiş domates de ilave edilip pişmeye bırakılır, arada karıştırıp kontrol edilir, gerekirse su eklenir.

Sonra yağlanmış katlanmış olarak bekleyen bezelerden biri elle büyük fırın tepsisine yayarak büyütülür. Araya harç koyulur, diğer beze de diğer fırın tepsisinde elle yayılır ve 4'e katlanıp diğer tepsideki harcın üstüne alınır ve üstü kapatılır. Üstüne de yağ sürülüp dilimlenir ve 200 dereceli fırına verilir, alt-üst ayarda 2. seviyede 55 dakika pişirilir.

Bazı tariflerde zeytinyağı yerine tereyağ kullanıldığını görüyorum veya ikisinin karışımı, öyle de müthiş oluyordur mutlaka, denenebilir.

Yorumlar