Ev Yoğurdu


Doğal yaşama dönüş sayesinde evde yoğurt yapmayan kalmadı neredeyse.

Malzemeler

3 lt. süt
1 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı

Çiğ süt 5 dakika kaynatılır. Bir kepçesi yoğurdun kıvamını açmak için ayırılıp kalanı mayalanacak kaba alınıp 46 dereceye kadar bekletilir. Sonra mayalanıp sarıp sarmalanır, 6-7 saat oda sıcaklığında bekletilir. Örtüsü açılıp buzdolabına kapaksız olarak koyulur, soğuduktan sonra üstü kapatılır, ertesi gün yenilir. 

Toprak yoğurt kasesine 2 lt süt sığıyor, 3 lt sütten yaptığımda porselen yemek takımının kullanılmak için 17-18 yıl konsolda bekleyen çorba tenceresine alıyorum, mayayı da 1 kaşık  kullanıyorum, suluysa 1,5 kaşık.

Sütü dereceyle ölçüyorum, 46 derecede mayalıyorum. 

Eğer tutmadıysa, o zaman ne yapıyoruz? Mevsim kış ise fırını 100 dereceye getirip kapatıyoruz, fırına atıyoruz. Muhtemelen derin bir kapta ise tutar, tepside ise yine tutmaz -bizde bu şekilde tezahür etti- tutmayanı kaynatıp lor yapıyoruz. Yaz ise sanırım 50-60 dereceye getirmek yeterlidir.

Yorumlar