Kömbe


Antakya'nın bayrama girerken yapılan geleneksel kurabiyesi, yerli malı 'ginger cookies' (zencefilli kurabiye) denebilir. Tarif Hatice Mazi'ye ait, sadece vanilyayı kullanmadım ve biraz tuz ilave ettim. Bütün tatlılara biraz tuz ve tuzlulara biraz şeker koyunca daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.

Malzemeler

250 gr. eritilmiş tereyağ
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tepeleme kömbe baharatı
çok az tuz
aldığı kadar un (5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu

1/2 kase susam

Yapılışı

Ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Normal kurabiye büyüklüğünde bezeler yapılıp bir tarafı susama batırılır, kömbe kalıbına yerleştirilir. Kalıpla aynı yükseklikte olacak. Sonra tezgaha vurarak çıkarılır -mermeri kırarım gibi geldi, masanın üstüne kesme tahtası koyup ona vurdum- çünkü birkaç vuruşta çıkıyor ancak.

Bu ölçüyle 30-35 adet çıkar, yayvan olduğu için 2 tepsiyi dolduruyor. 

190 dereceli fırında alt-üst ayarda 3. seviyede pişirilir. 25-26 dakikada pişti. Fanlı pişirilecekse daha çabuk pişiyor, dikkat. 



Yorumlar

Son Haftanın Ünlüleri