Karnabahar Graten


Sulu yemeğinden biraz daha güzel, işin içinde beşamel sos ve kaşar olduğu için. Daha başka gratenlerde buluşmak üzere :) 
Tarif yeşilkivi'den, onun tarifleri pişman etmez genelde, tavsiye ederim. Ve tarifte yazmadım çünkü yaparken aklıma gelmemişti ama muhtemelen kıymalı sosa bir diş sarımsak eklemek yakışacaktır.

Malzemeler

1 küçük karnabahar
1/2 limonlu, tuzlu su

1 soğan
170 gr. kıyma
1 tatlı kaşığı salça
1/2 su bardağı su
zeytinyağı, tereyağı karışımı
tuz, karabiber, pul biber

1,5-2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ (tepeleme değil)
biraz zeytinyağı
kaşar rendesi, tuz

Yapılışı

Karnabahar tuzlu ve limonlu suda haşlanır. 

Yağda soğan şeffaflaşıncaya kadar kavrulur, sararmadan kıyma da ilave edilir, beraber kavurmaya devam edilir. Domates ve biber salçası biraz suda ezilir, kıymaya eklenip baharat ilavesiyle birlikte 1-2 dakika karıştırılır. Suyunun tamamını çektirmedim, çok sulu değilse de biraz yumuşak bıraktım kıvamını. 

Beşamel sos için yağda un kavrulur, biraz rengi ve kokusu değişince soğuk süt eklenip çırpılır. Kaynama noktasına gelince kaşar rendesi ilave edilir. Sütü kontrollü eklemekte fayda var, Yumuşak bir kıvamda bıraktım, yani sos olduğu belli olacak şekilde. Kaşar ekledikten sonra biraz daha süt kaldırıyor.

Küçük kare borcama (20 cm.lik) haşlanmış karnabaharlar alınır, Üstüne kıymalı sos, onun üstüne de beşamel sos kaşıkla yayılır. 200 dereceli fırında alt-üst ayarda, 2. kademede üstü pembeleşene kadar pişirilir, 30 dakika civarı zaman alır.

Yorumlar

  1. Elinize sağlık bayılırım bu yemeğe ben de yapıyorum sık sık sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder