Sandal Sefası


Geçen senenin iftar menüsünde patlıcan güveç vardı, bu sene kabak tercih ettim. Ve çok beğendik, hem lezzetli hem de masum :)


Malzemeler

5 kabak (iriye yakın)
1 soğan
350 gr. kıyma
1-2 diş sarımsak
1 çarliston biber
1-2 domates (büyükse 1 yeter)
zeytinyağı
tuz, karabiber, kekik, nane, pul biber

Beşamel Sos

2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı tepelemeye yakın un
2 su bardağı süt
kaşar rendesi (2-3 yemek kaşığı kadar)
tuz

Yapılışı

Yağda önce soğan kavrulur, sonra kıyma ve sarımsak eklenir. Kıyma kavrulunca küçük doğranmış biberler eklenir, 3-4 dakika sonra domates rendesi ve baharatlar eklenir. Suyunu çektiğinde altı kapatılır.

Kabaklar uzunlamasına kesilip ortasındaki çekirdekli kısmı* kaşıkla çıkarılır. Kaynamakta olan suya kabaklar bırakılıp 5 dakika kaynatılır. Sonra içlerine kıymalı harç paylaştırılır. 

Beşamel sos için yağda un kavrulur, rengi biraz koyulaştığında süt eklenir. Kaynamaya başlayınca altı söndürülüp bir miktar kaşar rendesi karıştırılıp eriyene kadar karıştırılır. Genelde kaşarı üstüne koyuyorlar ama sosun içine yayılmış bir lezzeti tercih ettim. 

Pişen beşamel sos da kıymalı harcın üstüne paylaştırılıp, tepsiye çok az su, ve yağ koyulup önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında sos pembeleşene kadar pişirilir. 3. seviyede 3D ısıtma kullandım, 45 dakikada pişti.

*Kabak içlerini atmıyoruz tabi ki. Bıçakla olabildiğince küçük parçalara bölüp; yumurta, sıvı yağ, yoğurt, beyaz peynir ve kaşar, un, kabartma tozu, tuz vs. ilavesi ile fırında kabak mücver olarak pişirmek iyi oluyor. Tuzlu bir kek gibi yani.



Yorumlar