Patlıcan Güveç


Bizim evde, bu Ramazan ayının en favori ana yemeği oldu.


Malzemeler

1,5 kg. patlıcan
1 kg kuzu kuşbaşı
2 soğan
3 domates
7-8 sivri biber (veya daha fazla, isteğe göre)
tuz, karabiber, hardal, kimyon, pul biber, kekik
1'er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
tereyağ, zeytinyağı

Yapılışı 

Patlıcanlar alaca soyulup uzunlamasına dörde sonra da uzun parçalara bölünür. Bol yağda kızartılır.

Kuzu eti, ince doğranmış soğanla birlikte düdüklüde az suyla pişirilir (Fissler'de 2. kademede 7 dakika). Et ve soğan süzülür, suyu salçayla karıştırılır. Et suyu çok olursa bir kısmı ayrılıp çorbada pilavda kullanılabilir, miktarını göz kararı kullanıyorum, ölçmedim. Tepsiye koyunca patlıcanları örtüyor, yemeğin yarı yüksekliğinde kalıyor gibi yaklaşık.

Biberler de uzunlamasına 2 veya dörde bölünüp yine uzun dilimlenir. Az yağda sadece yumuşayacak kadar sotelenir. Biberler yağdan alındıktan sonra küp doğranmış domatesler çok az sotelenir. Güvece alta patlıcan üstüne et, sonra biber ve en üste domatesler olacak şekilde dizilir. Ete sıra gelince tuzu, baharatı serpilir. Son olarak salçalı su gezdirilip üstüne parça parça tereyağ koyulur. Zaten sebzeler yağda kızarmış olduğu için az bir tereyağ yeterli, lezzet vermesi için kullanıyoruz. 200 dereceli fırında 2. seviyede sıcak hava dolaşımlı ızgara ayarında 25 dakika pişirilir (veya üstü biraz kızarana kadar). Bu ölçü 10 kişiye yeter.

Yorumlar

  1. bizde de yapan olsa bizde de favori olur.. oyyy harika ellerine sağlık!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder