Dızmana



Bir Rumeli tarifi olan dızmanayı internetteki tariflerin sentezi olarak uyguladım, o yüzden belli bir kaynak veremiyorum. 


Hamur Malzemeleri

1 su bardağı su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket instant maya
1'er tatlı kaşığı toz şeker ve tuz
aldığı kadar un

biraz çökelek (olmasa da olur)

Sos Malzemeleri

125 gr. kaymak
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1/4 su bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz

Yapılışı

Hamur yoğrulup kabarmaya bırakılır. Sonra mandalin büyüklüğünde yuvarlak bezeler yapılıp yağlanmış tepsiye dizilir. Bu aşamada üstü örtülüp 5-10 dakika daha dinlendirilirken sos hazırlanır. Sos malzemeleri -önce kaşık sonra blender yardımıyla- karıştırılır.

Çökelek koyulacaksa, 3 parmakla çöreklerin üstüne bastırılarak çukurlar oluşturulup oralara çökelek koyulur.

Sos, fırçayla bezelerin üstüne sürülür. Artanını da üstüne gezdirdim. Artması normal mi, sosu daha az mı yapmam gerekiyordu, bunu bilmiyorum. Bilenlerin yorumlarını bekliyorum :) 

180 dereceli fırında pişirilir. 

Bu ölçülerle 8 beze çıktı, 30 cm. çapındaki bir tepsiye tam geldi. 

Yorumlar

  1. bol kalorili ama güzel tarif afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  2. Nefiss gözüküyor,ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor,gece gece görmek iyi gelmedi bana:)
    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Peki tadını beğendin mi??
    Birde hepsi birbirine yapışmış gözüküyor, öyle mi olmalıydı.
    Detaycı anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tadı güzel. Poğaça gibi ama kabuğu poğaçadan daha yağlı.
      Aslında tam olarak birbirine yapışık değil, sos da biraz öyle gösteriyor. İçinde yüzdüğü sosun pişmiş hali, aralardaki üçgenler. Önce daha büyük tepsiye koymuştum, sonra tereddüt edip küçüğüne koydum, çünkü çeşitli sitelerdeki fotoğraflarda yapım aşamaları vardı, onlara benzetmeye çalıştım ama yanımda yapılırken hiç görmedim :(

      Sil
  5. Mmmm nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. adida pek ilgincmis ee tadi nasildi?ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı poğaçaya benziyor, biraz daha yağlısı ama bezelerin içi değil dış kabuğu yağlı.

      Sil
  7. Sağol Medura.
    Denersem haber ederim.

    Hala pilatesçi anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  8. of of nasıl güzel kabarmış. Afiyet olsun.

    Görüşmek üzere
    http://www.bakbuharika.blogspot.com
    http://www.facebook.com/harikadekorasyon

    YanıtlaSil
  9. CANIM KANDİLİN MÜBAREK OLSUN...
    ELLERİNE SAĞLIK HARİKA PUFUDİKLER..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, senin de mübarek olsun :)

      Sil
  10. İlk defa gördüm ve duydum, eminim güzeldir hamurlu olsun ne olursa olsun :)

    YanıtlaSil
  11. Kaymak yerine krema da olur mu acaba? Ama manzarası müthiş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tarifte kaymak diye okuyunca benim de aklıma krema koymak gelmişti ama ilk defa yaptığım için esas haliyle yapmak istedim. Benim fikrim; krema da olur çünkü sütle yapanlar da var, ona dayanarak söylüyorum.
      Teşekkür ederim.

      Sil
  12. Bende ilk kez görüyorum değişik bir tarifmiş denemek lazım tabi.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. Hımmm harika bir lezzete benziyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder