Mermer Kek



5 gün önce mutfakta stres atmıştım ama nedense arada geçen zaman bana o kadar uzun geldi ve mutfakta bir şeyler yapmayı o kadar çok özlemişim ki, bu tarifin çevirisi, gr. hesabı dahil her şeyinden nasıl keyif aldığımı anlatamam. Yemekten de tabi. Kıvamını, tadını çok başarılı bulduk; tüm zamanların en iyisi diyebilirim, tek kusuru ismiyle müsemma olamaması :( Beyaz kısmının çoğu kakaoluya karışıp kaybolup gitmiş, bu haliyle granite daha çok benziyor :) Sebebini bilen varsa dinlemeye hazırım. Daha güzelini yapana kadar bu fotoğrafla idare edeceğiz.


Tarifi yemekşenliği'nden aldım. O da Martha Stewart'tan almış.  Orijinal tarifteki 'cup' ölçülerini gr'a çevirmekle işe başladım. 1 cup 236 gr. su alıyor, yani bizim klasik 200 ml.lik su bardağımızdan biraz daha büyükçe, çay fincanı gibi. 

Tarifteki buttermilk yerine sıcak süt + limon suyu karışımı kullandım. Genelde buttermilk olmayınca bu tavsiye ediliyor, açıkçası ilk defa deniyorum. 

Malzemeler

113 gr. oda sıcaklığında tereyağ (1/2 cup)
225 gr. toz şeker (1 cup)
3 yumurta
2/3 cup sıcak süt + 1 yemek kaşığı limon suyu (2/3 cup buttermilk)
224 gr. un (1+3/4 cup)
1 silme çay kaşığı tuz 
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
38 gr. kakao (1/2 cup+1 yemek kaşığı=3 yemek kaşığı olarak ölçtüm)
1/4 cup kaynar su (kakaoyu eritmek için; kekle aynı kıvamda olmalı)

Yapılışı

İlk önce süt ısıtılıp içine limon suyu eklenip karıştırılır ki süt kesilsin. Kakao için su kaynatılır, yavaş yavaş eklenip kıvamı ayarlanır. Un, tuz, kabartma tozu ve vanilya da ayrı bir yerde karıştırılır. 

Oda sıcaklığındaki tereyağ ile şeker 5 dakika mikser ile çırpılır. Ardından yumurtalar teker teker ilave edilerek çırpılır. Un karışımı ve buttermilk dönüşümlü olarak biraz biraz eklenip çırpmaya devam edilir. Sonra hamur ikiye ayrılır ve yarısına suda eritilmiş kakao eklenir. 

Yağlanıp unlanmış kalıba (11x25 cm.lik baton kalıp) yan yana sırasıyla bir kaşık beyaz karışımdan bir kaşık kakaolu karışımdan koyulur. İkinci sırada kakaolunun üstüne beyaz, beyazın üstüne kakaolu koyulur ve hamur bitene kadar böyle devam edilir. Ondan sonra kaşığın sapıyla daireler çizerek kalıbın bir ucundan diğer ucuna doğru karıştırılır ve önceden ısıtılmış 170 dereceli fırına atılır. Bu hamur miktarı baton kalıpta yüksek olduğu için içi biraz geç pişiyor. Pişmesi 1 saati bulmuştur, kürdanın boyu kontrol etmeye yetmez, bıçak gibi daha uzun bir şey lazım. Hatta üstünün yanmasından korktuğum için 45 dak'dan sonra keki bir alt kademeye indirdim. (Benim fırınım biraz tuhaftır da; 20-25 dakikadan fazla üstünü açık bırakırsam yanıyor, alüminyum folyoyla örtüyorum)

Bana yardımcı olan cup ölçülerini de yazmak istiyorum, ben ölçmedim, yabancı bir siteden aldım:

1 cup un: 128 gr. (bunu ben ölçtüm)
1 cup şeker: 225 gr.
1 cup tereyağ: 225 gr.
1 cup kakao: 125 gr.
1 tablespoon (yemek kaşığı) kakao: 7,4 gr.

Hazır bu kadar püf yazmışken birkaç tane de aykırı püf ekleyeyim; aykırı çünkü bazı yerlerde tam tersi yazar ama yüzlerce defa bu şekilde pişirmeme rağmen hiç hüsrana uğramadım. Birincisi; bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiği söylenir ama yumurtaları dolaptan çıkarıp kullanırım, hiç sorun çıkarmadı. Bir kaç defa oda sıcaklığında da kullandım; arada bir fark yoktu. İkincisi; un eklenirken mikser kullanılmaz derler ama hep kullanırım. Sonucu söylememe gerek yok, zaten fotoğraflar herşeyi anlatıyor :) Bu seferlik bu kadar ukalalık yeter bence ;)

Yorumlar

  1. Benimd eçoks evdiğim bir kektir..
    Bir ara bloglarda çok yapılırdı..:))
    Ellerine sağlık cnaım
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlııkkkk.

    Keyifli anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  3. ben de pek severim mermer keki. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder