Domates Reçeli

Annem televizyondan öğrenmiş tarifini. Dün akşam bize iftara gelirken getirmiş sağolsun. Bir de annem bir yandan, gelinimiz bir yandan "hadi tat, ne reçeli, hadi bul bakalım" diye heyecan yaptılar. Ben ne olduğunu tahmin edemedikçe de bulmaca sormuş çocuk gibi seviniyorlardı :)

Domatesi çağrıştıran hiçbir şey yok, güzel bence. İnternetten anladığım kadarıyla Portekiz'de bolca tüketiliyor, Bozcaada'da satılıyor.

Malzemeler

1 kg. söbü domates (yumurta gibi olanlardan yani)
800 gr. toz şeker
su
1 çay kaşığı limon tuzu

kireçli su

Yapılışı

Önce domatesler yıkanır, kabuğu soyulur ve kesilip çekirdekleri çıkartılır. Kayısı reçeli zannetmeme sebep olacak büyüklükte kesilir. Kireçli suda 1 gün bekletilir. Sonra süzülüp iyice yıkanır.

Şeker bir tencereye alınıp üstüne 1 parmak çıkacak kadar su koyulur. Kaynayınca içine domatesler atılır. Kapatmaya yakın limon tuzu atılır.

Ne zaman kapatacağımızı da annemin tarifinden şöyle anlıyoruz: Şerbetli reçelleri yapanlar anlarmış. Benim gibi tecrübesizler için "üstü köpük köpük olunca" diye ekstra bir açıklama getirdi.

Not: Kireçli su için; kibrit kutusu büyüklüğünde bir kireç parçası bir tencere suya atılır. Karıştırılır, dibine tortusu çökünce üstteki berrak su alınır.

Yorumlar

  1. Çok merak ettim tadını ama kireç işi bozuyor...

    Hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuş canım ellerinize sağlık.öptüm çok..

    YanıtlaSil
  3. Kireç olunca bende tedirgin oldum içine mutlaka işler gibi geliyor rengi ise süper görünüyor annenizin eline sağlık...

    YanıtlaSil
  4. 2 yıldır yapmak isteyip te bir türlü yapamadığım lezzet. çok güzel olmuş bu sene yapsam keşke:) hayırlı ramazanlar canım

    YanıtlaSil
  5. Kireç olayı biraz tuhaflaştırsada görüntü süper. Annenizin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    sağlıklımutfak, teşekkür ederim; ben de hayırlı Ramazan'lar dilerim :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder