Çilek Marmeladı

Reçel için aldığımız çileklerin büyük bir kısmının ezilmiş olduğunu farkedince bir kısmını marmelat yaparak değerlendirdim. Aslında ölçü 1 kg. bile değildi, 925 gr. çilekten marmelat, 880 gr. çilekten de reçel yaptım. "Çok şükür ki mutfak terazisi almışız" dediğim bir süreçti yani. Buraya birim ölçü yazıyorum tabi ki. Temizleyip saplarını ayıkladıktan sonra tarttım.

Malzemeler

1 kg. çilek (ayıklanmış)
1 kg. şeker
1 çay kaşığı limon tuzu (3-4 gr.) veya 1/2 limon suyu

Yapılışı

Yumuşak çilekler bir tencereye alıp püre yapma aparatıyla ezilir, üstüne şeker dökülüp kaynamaya bırakılır. Bu arada blender ile homojen kıvama getirilir. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınıp 20 dakika sık sık karıştırarak kaynatılır. Ocağın yanından ayrıldığımız takdirde taşacak gibi görünüyorlar.

Altını kapatmadan önce limon tuzu eklenip bir taşım daha kaynatılır ve cam kavanozlara boşaltılır. (Güneşte 1 hafta dinlendirilebilir bu aşamada.) Kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Bu şekilde vakumlandığı takdirde -oda sıcaklığında da olsa- daha uzun süre küflenmeden saklamak mümkün.

Yorumlar

  1. Çileğin pişerken yaydığı kokuya bayılıyorum elinize sağlık. Marmeladını hiç yapmadım. Çok hoş görünüyor.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ben de ilk yapıyorum, bundan sonra diğer marmelat çeşitlerini de eşim sipariş etti. Hazır mevsimindeyken vişneyle devam etmek lazım :)

    YanıtlaSil
  3. Çilek reçeli en sevdiğim reçellerden ama marmeladını hiç denemedim. Ne yaptım ne de yedim daha önce. Ama anlattığınıza göre reçelden tek farkı tamamen ezilmiş olması. Beyaz peynirli bir dilim ekmekle harika olur. Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  4. elinize sağlık fotoğraf o kadar canlıki,çilek kokusunu alır gibiyim sanki..çok nefis görünüyor elinize sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder