Elbasan Tava


Et suyu elde etmek için aldığım kuzu incikle bu yemeği yapmak aklıma geldi, kaç yıldır yapmamıştım.

TRT Avaz'da Kervan adlı belgeselde Balkanlar'ı geziyorlardı. 'Elbasan' Arnavutluk'ta bir şehir ismiymiş. Bir aşçı bu yemeği tarif etti ve yaptı. Aşağıdaki tariften faklı olarak sosuna haşlanmış pirinç de koymuştu. O şekilde de denemek lazım aslında...
Malzemeler
1 kuzu incik (veya kuzunun başka bir yeri de olabilir, 250 gr. kemiksiz et yeterli bence)
1 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tereyağ
1/2 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Et haşlanır ve küçük parçalara ayrılıp fırın kabına alınır. Üzerine 1/2 su bardağı et suyu gezdirilir (olmasa da olur, annem hiç koymuyor).
Yumurta, yoğurt, un ve 1 çay kaşığı tuz çırpma teliyle çırpılır ve bu karışım fırın kabına dökülür. Üstüne yaklaşık 1 tatlı kaşığı tereyağ küçük parçalar halinde serpilir. 220 dereceli fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Süre tutmadım ama en az 45 dakika alıyor.
Bu ölçülerle 2 porsiyon çıkar, yanında pilav olacaksa ve kişiler benim gibiyse 3 posiyon da olur.

Yorumlar