Babam Bayıldı :)


Babamın et perhizinden yola çıkarak şekillenmiş bir lezzet bu. Yemeğin lezzeti beklediğimizden daha güzel oldu, sadece babam değil; biz de bayıldık aslında.

Malzemeler

600 gr. mantar
1 kg bezelye (ayıklanmamış haliyle 1 kg.)
4 ince havuç
2 patates
sıvı yağ
1 limon
tuz, karabiber, pul biber, zerdeçal, kekik, kimyon, yeni bahar vs.
150-200 gr. kaşar rendesi

Beşamel Sos

1/2 lt. süt
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı tereyağ (veya tereyağ + sıvı yağ karışımı)
tuz

Yapılışı

Mantarlar temizlenip büyüklüklerine göre 2'ye, 4'e veya 6'ya bölünür. Tavaya koyulup ocağa alınır. Suyunu salınca içine limon sıkılıp biraz pişirilir. Sonra, siyah suyu süzülüp tekrar tavaya alınır, biraz yağ eklenir ve küp kesilmiş havuç, patates sırasıyla eklenir. Arada bir karıştırarak kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Sebzeler suyunu çekince biraz su eklenir. Ardından haşlanmış bezelyeler, istenilen baharatlar eklenip büyük boy kare borcama alınır.

Beşamel sos için, yağda un kavrulur, süt ilave edilir, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Tuz ilave edilir.

Borcama koyduğumuz sebzelerin üstüne kaşar rendesi onun da üstüne beşamel sos dökülür. 200 derecede üstü kızarana kadar pişirilir (yaklaşık 30-40 dakika). Piştiğinde, üzerine de bir miktar kaşar rendesi serpilip, fırın sıcaklığında erimesi sağlanır.

Yorumlar

  1. Çok yaratıcısın Meduracığım.Ellerine sağlık.Ben de eti mümkün olduğunca az yemesi gereken eşim için yapacağım.:))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. İcatların çoğu, sıkıntılı bir durumdan kurtulmak için çıkmıştır herhalde.

    YanıtlaSil
  3. evet sıkıntılı durumlar bazen kurtarıcı olabiliyor. ete tavuğa burun kıvıran kızım için harika olabilir. ellerine sağlık. deneme listesine ön sıralardan girdi bile::))

    YanıtlaSil
  4. Kolay gelsin, afiyet olsun şimdiden :)

    YanıtlaSil
  5. Mmmmmmm süper bir yemek ellerinize sağlık bundan sonra daha sık görüşmek dileğiyle.Bereketli iftarlar dilerim sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder