Profiterol


Çikolata sosunu kaselerde bol soslu olması için miktarı iki misline çıkardım. Tek ölçü de yapılabilir -yani 2 bardak sütle- üstüne gezdirmek için kafi gelecektir.

Malzemeler

Hamur


1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı un
100 gr. tereyağ
4 yumurta
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

Krema

4 su bardağı süt
3 fincan toz şeker
2,5 fincan un
1 paket vanilya

Çikolata Sosu

4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı kakao
2 yumurta sarısı
200 gr. bitter çikolata
1 çay bardağı sıvı yağ (parlaklık vermesi için)

Yapılışı

Hamur için, un ve yumurta dışındaki malzemeler ocağa alınır, tereyağ eridiğinde un ilave edilip 3-4 dakika kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Soğumaya bırakılır, ardından yumurtalar teker teker eklenip mikserin hamur karma uçlarıyla hamura yedirilir. Yağlanmış tepsiye iki tatlı kaşığı yardımıyla ceviz büyüklüğünde parçalar aralıklı koyulup 160 derecedeki fırında 20 dakika pişirilir. (Süre ve sıcaklık ayarı, fırına göre değişebilir). Biraz pembeleşiyor, üstleri kuruyor ve bir hayli kabarıyorlar. Fırın soğuyana kadar kapağını açmamak gerekiyor.

Krema için vanilya dışındaki malzemeler tencerede sürekli çırpılarak pişirilir, ocak kapatıldığında vanilya eklenir. Arada bir karıştırılarak ılınması sağlanır. Hazırlanan toplar kaşık girecek kadar miktarda bıçakla yarılarak içlerine krema doldurulur.

Çikolata sosu için sıvı yağ ve çikolata dışındaki malzemeler sürekli çırpılarak pişirilir. Kaynama noktasına geldiğinde altı kapatılıp çikolatalar eklenip karıştırılır. Ardından sıvı yağ eklenip karıştırılarak parlaklığı sağlanır. Kıvamının koyu olması halinde süt ilavesiyle açılır. Oda sıcaklığına gelinceye kadar arada bir çırpılır. Buzdolabında soğutulduktan sonra tatlıların üstüne kullanılabilir. Servise yakın bir zamanda kullanılması tavsiye edilir. 

Yorumlar

  1. Bu tam küçük kızıma göre olmuş, her defasında bizler hamurunu yeriz, o çikolata sosunu :) Ellerine sağlık harika görünüyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. canım hamura kaç yumurta koyuyoruz kaydediyordum yumurtayı göremedim

    YanıtlaSil
  3. Sorduğun ço iyi olmuş, sağol. NAsıl da atlamışım...
    4 yumurta.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder