Kazandibi


Malzemeler 

1,5 lt süt 
1,25 - 1,33 su bardağı pirinç (230 gr.)
1,5 su bardağı su
1,75 su bardağı toz şeker (335 gr.)
damla sakızı (tercihe bağlı) 

Yapılışı 

Pirinç, önceki geceden ılık suda bekletilir, ertesi gün blender ile boza kıvamına gelmesi sağlanır, bu kısmı biraz uğraştırıyor. Kaynayan süte şeker ve pirinç sübyesi atılır, tekrar kaynayınca toz şeker serpilmiş alüminyum tepsiye dökülüp -kızartma tavası gibi büyükçe bir tepsi- kısık ateşte yakılır. Yakma işlemi bitince, kazandibi tepsisi, içi su dolu başka bir tepsiye oturtulur ki; bu işlem, tatlının tepsiden daha kolay çıkmasını sağlayacaktır.

İlave Not: Daha sonra yaptığım seferlerde şunu farkettim ki; pirincin cinsine göre yoğunluğu değişiyor ve bazen pirinç miktarı az gelebiliyor. Bu durumda az miktarda -mesela 1 yemek kaşığı veya tatlı kaşığı belki- nişastayı çok az suda eritip eklemekte fayda var. Pirinç unlu bir muhallebinin kıvamı sıcakken nasılsa, soğuyunca da yaklaşık öyle oluyor, fazla katılaşmıyor. Nişastayla pişenler ise soğudukça biraz daha koyu kıvama geliyor.

Yukarıdaki tarif pastanelerdeki akışkan kıvamın aynısını sağlıyor fakat sübye hazırlamaya vakti olmayanlar için ev usulü 2. yöntem: 

Malzemeler 

1,5 lt süt 
1,5 çay fincanı toz şeker 
1,5 çay fincanı süt (nişasta + pirinç ununu eritmek için) 
1,5 kahve fincanı pirinç unu 
1,5 kahve fincanı nişasta 

Yapılışı 

Kaynayan süte şeker ve sütte eritilmiş nişasta-pirinç unu karışımı dökülür, kaynayınca toz şeker serpilmiş tepsiye alınıp yakılır.

Yorumlar

  1. Sanırım sübye yetersiz geldi ilk denemende.? Bende en azından öyle olmuştu. Ama gayet güzel olmuş kazandibi.Ellerine sağlık Medura.
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Bu arada dün akşam annemler ve misafirler çok beğendiler. Hele kardeşimin beğenmesi önemli, çünkü her şeyi beğenmez. Tarif için tekrar teşekkür ederim. Ne kadar pratik, ekonomik bir tatlı olduğunu görmüş olduk.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder