Macır Mantısı

Bunu kendi başıma hiç yapmadım ama nasıl yapıldığını biliyorum. Annem yapar, rahmetli babaannem ve anneannem yaparlardı.

Malzemeler

1 kg un
su, tuz

1/2 kg kıyma
tuz, karabiber

Yapılışı

Ele yapışmayacak kıvamda börek hamuru tutulur. İki beze yapılır ve biri büyükçe açılır (mantı hamuru gibi kalın açılır). İçine sıvı yağ sürülüp rulo yapılır gül böreği şeklinde kıvrılır ve beklemeye alınıp diğer bezeye de aynı işlem yapılır. Daha sonra kenarda bekleyen hamurdan başlanır işleme, oklavayla kalın açılır. Büyük çaplı bir çay bardağıyla kesilir veya kesme aletiyle o ebatta kesilir. Ortalarına kıyma paylaştırılır ve mantı şeklinde büzülür. Yağlanmış tepsiye bitişik olarak dizilir ve üstüne sıvı yağ sürülür. Börek gibi kızarana kadar pişirilir. Sonra üstüne tuzlu su serpilip (sıcak değil, normal oda sıcaklığında su) tekrar fırına verilir, fırının fişi çekilir ve suyu çekmesi sağlanır.

Bu ölçüden midi fırın tepsilerinden bir tepsi doluyor ve 5 porsiyon çıkar (çorba + mantı şeklinde bir menüde).

Yorumlar