Elmalı Turta



Klasik tart hamuru değil bu; daha az tereyağlı, daha yumuşak bir versiyonu. Tarifi mekanımız mutfak 'tan aldım, ölçüleri çok az değiştirdim.



Malzemeler

Hamur Malzemeleri

30 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı yoğurt
1 silme çay kaşığı karbonat
2,5 su bardağı un (aldığı kadar da denilebilir)

Dolgu Malzemeleri

4 elma (rendelenmiş)
3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
ceviz (tercihe bağlı)

Yapılışı

Önce elma rendelenip kısık ateşte şeker ve tarçın ilavesiyle pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılıp ılınmaya bırakılır. 


Hamur malzemeleriyle kulak memesinden daha sert bir hamur yoğrulup 1/4'ü ayrılır. Kalan 3/4'ü, kenarları biraz yüksek olacak şekilde, 25 cm'lik kalıba veya tepsiye yayılır. Pişmiş elma püresi tartın üzerine yayılır. Kalan hamur şeritler haline getirilir ve tartın üzeri kafes şeklinde kapatılır.

190 derecede kafesler kızarana kadar pişirilir. Soğuyunca pudra şekeri serpilir. (Çok beklediğinde pudra şekerini hamur çekiyor, servisten hemen önce serpmekte fayda var.)


Yorumlar