El Açması Börek



Börek hamurunun içine maya koyulduğunu ilk olarak eşimin pastacı dayısı olan Mehmet Dayımdan öğrenmiştim. Kabartıcı kullanmak yufkayı daha kolay açmayı sağlıyor. Aslında bir de süt tavsiye etmişti ama ben ilk denediğimde yoğurt kullandım, güzel oldu, açılmış süt yoksa yoğurt kullanıyorum.

Malzemeler


1,5 su bardağı su (200 ml'den biraz daha büyük bir bardaktı)
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
3 çay kaşığı toz maya
tuz
aldığı kadar un (4,5-5 su bardağı)

İçi

çökelek / peynir / patates / ıspanak / kıyma / patlıcan vs...

Yapılışı

Hamur yoğrulup 30 dakika dinlendirilir. Bu ölçülerdeki bir hamurdan 9 beze çıkıyor. Teker teker unla açılıp içine yer yer sıvı yağ gezdirilir, harcı koyulup gül böreği veya kol böreği şeklinde tepsiye dizilir. Üstüne sıvı yağ sürülür. 200 - 220 derecede pişirilir.

Yorumlar

  1. kol böreği ve el açması börek arasında kaldım içinden birini bugün deneyeceğim.sonucu yazarım:)

    YanıtlaSil
  2. merhaba yeniden..iki tarifi de not ettim eğer maya yoksa evde kol böreğini yaparım diyordum ki kabartma tozlarının altında saklanmış bir tane varmış:)
    beyaz un çok az vardı hamuru tam buğday unu ile yoğurdum açmasını beyaz unla yaptım açabildiğim kadar ince açmaya çalıştım ve tam buğday unu ile ince yufka açmak aslında çok kolaymış.sert olursa diye korkuyordum ince açamam diye ama sonuç harika.maya gerçekten de harika etki gösterdi..biraz buruşuk cansız duran böreği biraz da umutsuzca:) fırına verdim ama beni utandırdı:) hayatımda yaptığım ve yediğim en çıtır börekti.dilimlenmiyor çıtırlıktan.Teşekkürler medura tarif için.tam buğday un ile de çok doyurucu çıtır çıtır börek yapılabiliyormuş çok beğendim bu tarifi..iznin olursa börek blogumda yayınlamak isterim link vererek..
    bütün tariflerini sıra ile deneyeceğim inşAllah...blogu kopyalamış gibi olmasın diye:) her kategoriden bir şanslı tarifi blogumda link vererek yayınlamayı düşünüyorum iznin olursa..
    çok teşekkürler yeniden..

    YanıtlaSil
  3. İzin ne demek, çok memnun ettin beni. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder