Erişte



Bizim için kermesten alınan bir şeydi ama bir süre hiçbir yerde rast gelmeyince yapmaya karar verdik. Hem kolay, hem eğlenceli. Ve keserken yardım eden biri iyi olur, baya kuvvet istiyor. 

Malzemeler

4 orta boy yumurta
1 su bardağı süt
0,5 - 1 su bardağı arası su
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük çay bardağı irmik
aldığı kadar un

Yapılışı

İrmik akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yumurta, süt, su, irmik ve un kontrollü eklenip yoğrulur. Ele yapışmaktan kurtulduğunda biraz sertçe bir kıvamı oluyor.

Sıvı ölçüsünün yumurtayla aynı miktarda kullanıldığını duymuştum bir tarifte. Bir kase dolusu yumurtaya bir kase su veya süt gibi. O şekilde ölçmedim yaparken ama pratik bir ölçü, tabi biraz az veya biraz fazla olması da çok önemli değildir muhtemelen. 

Yoğrulan hamur dinlendirilir. Sonra bezelere ayrılır. 8 beze yaptım, küçük küçük açmak için. Çok fazla inceltmiyoruz böreklik yufka gibi, o yüzden kolay. 

Açılan yufkalar sacta önlü arkalı çok az kurutulur. Keserken birbirine yapışmamış oluyor böylece ve de sonra kuruması kolaylaşıyor. 5-10 saniye yeterli bir yüzü için. Sac olarak bir teflon tava kullandım, sactan biraz daha küçük olduğu için yufkaları dörde bölüp pişirdim. Büyük bir sac varsa iş daha hızlanır tabi. Çok fazla tutmamak lazım, çok kurursa kesmek zor olur. 

Yufkalar üst üste koyulup istenilen ebatlarda kesilir. Bazılarını 2-3 parmak eninde katlayıp kestim, onlar yassı makarna gibi oldular. Küçük olanlar çorbaya da uygun. 

Fırını 75 derecede fanlı ayarda çalıştırıp 40 dakika kurutuyoruz. Sinide kurumuyor,  hele kış mevsimiyse; yazın nasıl olur, bilmiyorum. 


Yorumlar