Ekşi Mayalı Haşhaşlı Çörek



Kabarması için 4 saat beklemek dışında zorluğu yok. Yazın 130 gr maya yetiyor, kışın 160 gr kullandım. Sonunda tahin pekmeze bandırıp yemek için o süreyi beklemeye değer.

Malzemeler

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt suyu/ayran/süt
1 su bardağı su
1 su bardağına yakın maya (130-160 gr)
1 yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
aldığı kadar un (2 tepeleme servis kaşığı tam buğday, kalanı beyaz)
30 dakika mayalandıktan sonra;
1 tatlı kaşığı silme tuz
2 yemek kaşığı su

haşhaş ezmesi
Sıvı yağ

Yapılışı
 
Sıvılar maya ile birlikte biraz ocağa alınır, ılıştırılır, bu karışıma aldığı kadar un eklenir.

Ele yapışmayan bir hamur yoğrulur, yarım saat sonra tuzlu su ilave edilip karıştırılır, tekrar mayalanmaya bırakılır. Yazın oda sıcaklığında 2-3 saatte kabarıyor, kışın 4 saatte, hem de daha fazla maya koymamıza rağmen.

Haşhaş ezmesi yağla inceltilir, kolay sürülecek kıvama gelene kadar yağ ilave edilir.

4 beze yapılır, tezgahta merdaneyle açılıp aralara haşhaş ezmesi sürülerek üst üste koyulur. Tekrar merdaneyle büyütülür, haşhaş sürülüp ikiye katlanır. Biraz daha inceltilip, uzun şeritler kesilip burkularak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üstüne yağ sürülür. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında pişirilir. 2. seviyede, alt üst ayarda 30 dakika veya üstü pembeleşene kadar pişirilir.

Yorumlar

  1. tarifleriniz çok güzel. ellerinize sağlık.görselleriniz de harika cidden. siz mi çekiyorsunuz fotoğrafları?

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, fotoğrafları eşim çekiyor.

      Sil
    2. merhaba. hem tarifler hem resimler çok güzel. tebrik ederim sizi de eşiniz beyefendiyi de. umarım beyefendi de mtfakta size yardımcı oluyordur..

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim, eşim adına da.

      Sil

Yorum Gönderme