Ekşi Mayalı Pizza


Masum pizza yani 😉 Ekşi mayayla poğaça bile yapılabiliyorsa pizza neden olmasın? Bir baton kalıba yaptığım ekmek hamurunun yarısıyla iki tepsiye yakın pizza oluyor. Yakın derken tam tepsinin sınırlarına dayanmıyor, birazcık daha kalın tercih edilecekse tek tepsiye de yayılabilir. Bu çok incecik oldu.

Malzemeler

Hamuru İçin;
250 gr. un (50 gr'ı beyaz, 200'ü organik tam buğday)
160 gr. su
60 gr. ekşi maya 

1 yemek kaşığı su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz

Sosu İçin;
zeytinyağı
1-2 diş sarımsak
500-600 gr domates püresi (buzluktan) veya 3-4 domates
1 yemek kaşığı domates salçası
biraz toz biber
tuz, karabiber, kekik, pul biber

Üzeri İçin;
kaşar rendesi
2-3 sivri biber
4-5 mantar
yarım kangal sucuk
çeri domates

Yapılışı

Un, su, ekşi maya karıştırılıp 30 dakika üstü kapalı dinlendirilir. Ayrı bir yerde karıştırdığımız tuz, su, yağ eklenip yoğrulur. Yumuşak bir hamur olacak şekilde su ilavesi gerekebilir, una göre değişiyor su miktarı çünkü. Ilık bir ortamda kabarmaya bırakılır. 4 saat bekler.

Sarımsak minicik dilimlenip yağa atılır, fazla kavrulmadan domates püresi, salça eklenir. Tuz ve istenilen baharatlar eklenir, pizza denince kekik biraz belirgin olmalı buna ilaveten pul biberi de biraz hissettirdim, o an nasıl canımız isterse artık. Suyunu çekince altı kapatılır. 

Dinlenmiş hamur ikiye bölünüp, unlanıp merdaneyle açılır veya altı üstü biraz zeytinyağlanıp tepside elle büyütülür, nasıl kolay gelirse o an. Üstüne sos paylaştırılır, üst malzemeleri paylaştırılır, peynir dışında.

Fırının en alt rafında 200 derecede alt-üst ayarda 18 dakika pişirilir. Sonra çıkarılıp peynir rendesi serpilir, bu sefer 3. seviyede 4-5 dakika peynir erimesi için pişirilir.
 
4 porsiyon oluyor.

Tarif için buradan faydalandım, teşekkürler.

Yorumlar