Trileçe - Ev Yapımı Soslu


Sosunu hazır kullanırdım, ev yapımı karamel sosla yapmak istedim, daha doğal bir şeyler yiyelim diye ve dehşet bir lezzet bence bu sos :) Ve önceki tarif 5 yumurtalıydı, burada %20 eksilttim çünkü pandispanya çok yüksek olduğu takdirde, şerbeti üst kısımlarını yeterince ıslatmıyor.

Malzemeler

Pandispanya

4 yumurta
200 gr. toz şeker
200 gr. un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya
bir tutam tuz

Şerbeti için

1 lt. süt
200 gr. kaymak (veya 200 ml. krema)
1/2 paket krema
1/2 su bardağı toz şeker

Karamel Sos

1 su bardağı şeker
40 gr. tereyağ
1/2 paket krema (100 ml)
1 yemek kaşığı (silme) nişasta
1 su bardağı su

Yapılışı

Yumurta akları toz şeker ve tuzla birlikte çırpılır. Kar gibi olunca içine yumurta sarıları eklenip çırpmaya devam edilir. Büyükçe bir kapta un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır, çırpılmış yumurtalara eklenip kaşıkla yedirilir. Yağlanmış tepsiye (pastacıların alüminyum tepsilerinden kullandım, büyük dikdörtgen borcam gibi düşünülebilir, kenarları tırtıklı olan borcam) boşaltılıp 170 dereceli fırına verilir. (Siemens'te 2. seviyede, alt-üst ayarında 30 dakika pişirdim)

Kek çıkınca soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kürdanla delinir.

Şeker, az miktarda sütle ocakta eritilir. Kaymak da az miktarda sütle tel çırpıcı yardımıyla ezilir, krema da eklenir. Şekerli süt de eklenip pandispanyanın üstüne azar azar gezdirilir. Buzdolabında dinlenmeye bırakılır.

Şeker kısık ateşe erimeye bırakılır, kahverengiye döndüğünde 1 kaşık tereyağ eklenir, hemen ardından krema. Kaynadığında suda açılmış nişasta eklenir. Altı kapatılıp buzdolabında biraz soğutulduktan sonra tatlının üstüne dökülür.

Akşam servis edilecekse şerbetini iyice çekmesi için öğlenden itibaren hazır beklemesi iyi olur.

Yorumlar

Yorum Gönder