Doğal yaşama dönüş sayesinde evde yoğurt yapmayan kalmadı neredeyse.
Malzemeler
3 lt. süt
1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
Çiğ süt 5 dakika kaynatılır. Bir kepçesi yoğurdun kıvamını açmak için ayırılıp kalanı mayalanacak kaba alınıp 46 dereceye kadar bekletilir. Sonra mayalanıp sarıp sarmalanır, 6-7 saat oda sıcaklığında bekletilir. Örtüsü açılıp buzdolabına kapaksız olarak koyulur, soğuduktan sonra üstü kapatılır, ertesi gün yenilir.
Toprak yoğurt kasesine 2 lt süt sığıyor, 3 lt sütten yaptığımda porselen yemek takımının kullanılmak için 17-18 yıl konsolda bekleyen çorba tenceresine alıyorum, mayayı da 1 kaşık kullanıyorum, suluysa 1,5 kaşık.
Sütü dereceyle ölçüyorum, 46 derecede mayalıyorum.
Eğer tutmadıysa, o zaman ne yapıyoruz? Mevsim kış ise fırını 100 dereceye getirip kapatıyoruz, fırına atıyoruz. Muhtemelen derin bir kapta ise tutar, tepside ise yine tutmaz -bizde bu şekilde tezahür etti- tutmayanı kaynatıp lor yapıyoruz. Yaz ise sanırım 50-60 dereceye getirmek yeterlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder