Tırtıllı Turta


Evde yoğurt yokken plansız bir elmalı turta yapma isteği gelirse aşağıdaki tarifle güzel oluyor :) 

Malzemeler

250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
1/2 su bardağı toz şeker
çok az tuz
aldığı kadar un 
1/2 paket kabartma tozu

5 elma
5 yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1/2'şer çay kaşığı zencefil, karanfil, yeni bahar

Yapılışı

Elmaların kabukları soyulup önce dörde sonra ince dilimlere bölünür, şeker ve baharatlarla yayvan bir tencerede yüksek ateşte hızlıca karıştırılarak pişirilir, sonlara doğru kapağı kapatılıp altı kısılır. Bu şekilde yapılınca çok fazla su salmıyor, rendeleyip kısık ateşe aldığımızda suyunu çekmesi için çok beklemek gerekiyor. Sonra üstünü açıp soğumaya bırakıyoruz.

Unu kontrollü ekleyerek normal kurabiye hamuru yumuşaklığında bir hamur tutulur. Yarıdan fazlası yağlanmış büyük yuvarlak borcama elle yayılır; kenarları yükseltmeden yaydım. Kalan hamur bir zamanlar çok moda olan tırtıl kurabiye kalıbından geçirilerek üstüne şeritler halinde sıkılır. 

180 dereceli fırında 1. seviyede 45-50 dakika veya üstü biraz kızarana kadar pişirilir. 

Borcam yerine alüminyum, teflon gibi daha iyi ısı geçirgen bir tepside pişireceksek fırının 2. seviyesinde 190 derecede 35-40 dakika yeterlidir.

Yorumlar