Erikli turta tarifleri, yazı dizisi yapacak sayıda olmuş :) Bunu Nursel'in Evi'nden öğrendim, youtube'da videosu var, bakılabilir. Tarifi çok beğendik, hem lezzeti, kıvamı güzel hem de yapılışı pratik, eriğin ılınmasına zaman varsa gerisi çok kolay.
Malzemeler
180 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı zeytinyağı
1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
çok az tuz
çok az sirke
10-12 erik
1/2 su bardağı toz şeker
ceviz de eklenebilir
Yapılışı
Erikler biraz kalın olacak şekilde dilimlenip şekerle beraber pişirilir, fazla sulanmadan altı kapatılarak ılınmaya bırakılır. (Eğer fazla sulandıysa bir yemek kaşığı nişastayı biraz suda ezip ilave edelim)
Diğer malzemelerle sert bir kurabiye hamuru kıvamında hamur tutulur, üçte ikisi yağlanmış tepsiye yayılır. Üzerine (suyu çoksa süzülerek) erikli harç dökülür. İsteğe göre ceviz de ilave edilebilir. Kalan hamur mutfak makasıyla turtanın üstüne kırpılır; dondurucuda bekletip rendelemekten daha kolay oluyor.
190 dereceli önceden ısıtılmış fırına verilip 45 dakika veya üstü kızarana kadar pişirilir. Alt üst ayarda fırının 2. seviyesinde ve 31 cm. çapındaki teflon tepside pişirdim.
Yorumlar
Yorum Gönder