Arda'nın bu güzel tarifini annem denemiş, ben ondan öğrendim. Annem enginar dolmasından kalan kıymalı iç malzemeyi kullandığından dolayı dereotu da vardı içinde ve dereotu nefis bir aroma katmış, o yüzden ekledim.
Malzemeler
1/4 su bardağı pirinç
350 gr. kıyma
1 soğan
1/2 demet dereotu
1 yumurta
tuz, karabiber
kekik, pul biber, zerdeçal (benim ilavelerim)
1 yemek kaşığı galeta unu (tarifte yoktu)
biraz un (köfteleri içinde yuvarlamak için)
zeytinyağı
2 patates
2 havuç
1 kereviz
1 lt sıcak su (tarifte 7 su bardağı idi)
tuz
1 limon suyu
1 yumurta
Yapılışı
Önce pirinç 5 dakika haşlanıp süzülür, soğumaya devam ederken soğan rendelenir, kıyma ve köftenin diğer içeriği eklenip pirinçle beraber yoğurulur. Küçük köfteler halinde un serpilmiş bir tepsiye bırakılır.
Sebzeler küp küp doğranır. Yağda havuç 2 dakika sotelenir, ardından patates eklenir, 1-2 karıştırılıp sıcak su ve ardından kereviz ve unda yuvarlanmış köfteler eklenir.
Normal düdüklüde 8 dakika pişirilir. Limon suyu ve yumurta çırpılır. İlk sıcaklığı gitmiş olan yemeğin suyundan biraz alınıp yumurta limon karışımına karıştırılarak dökülür. Bir kaç hamle halinde terbiyesi (meyanesi) ısınınca yemeğe karıştırılır, sıcak olarak servis yapılır.
Yorumlar
Yorum Gönder