Süngerin mutfaktaki karşılığı budur. Tarifi kekevi'nden aldım.
Malzemeler
4 yumurta
bir tutam tuz
1 su bardağı toz şeker
4 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı + 1 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
Yapılışı
Yumurta akları tuzla birlikte traş köpüğü gibi olana kadar mikser ile çırpılır.
Ayrı bir yerde yumurta sarıları şekerle beraber çırpılır. Şeker eriyince ılık su ve yağ eklenir, çırpılır.
Birlikte elekten geçirilmiş kuru malzemeler ilave edilip kaşıkla veya spatula ile karıştırılır. Köpürtülmüş yumurta akları 3 kısım halinde eklenip kaşıkla yedirilir.
Altına yağlı kağıt serilmiş fakat kenarları yağlanmamış 24 cm çapında kelepçeli kalıba dökülür. 165 dereceli sıcak fırına verilip 2. seviyede alt-üst ayarda 35 dakika civarı pişirilir. Kürdanla kontrol edilip fırından alınır. Çok yumuşak bir dokuya sahip olduğundan bıçakla kenarından bir tur dönmeden kalıbı sökmeyi tavsiye etmiyorum, yarık oluşabiliyor. Soğuduktan sonra 2'ye bölünüp istenilen tarifte kullanılır.
Önemli bir püf noktası; fırının zeminine küçük bir kap içine su koyulur. Küçük bir arcopal kase/fincan olabilir ve bunu kek kalıbının altına denk getirmeyelim ki, ısı akışını engellemesin.
Yorumlar
Yorum Gönder