Geçen sene denemediğim bir erikli turta çeşidi neredeyse kalmadığı için bu yaz kekte kullanmak istedim eriği. Genelde keklerde sıvı yağ kullanırım ama bu tereyağlı kekin vazgeçilmez bir kıvamı oldu.
Kek Malzemeleri
4 yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
0,75 su bardağı yoğurt
175 gr. tereyağ (eritilip ılıtılmış)
1 limon kabuğu rendesi
1 limon suyu
3 su bardağı un
0,5 su bardağı nişasta
1 paket kabartma tozu
1 silme çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker
6-7 erik (dilimlenmiş)
Yapılışı
Bilinen sırayla malzemeler çırpılarak hamur hazırlanır. Büyük dikdörtgen borcama yayılıp üstüne erik dilimleri dizilir. Kızgın fırına atılır. 2. seviye, alt-üst ayarı, 170 derece ve 45 dakikada pişer.
Borcam; tepsinin büyüklüğünü belirtmek için bir ölçü. Yoksa en başarılı hali borcamdaki değil. En iyisi yapışmaz kek tepsisi, sonra borcam geliyor, sonra alüminyum, en kötüsü de çelik tepsiydi; sıralama böyle.
Kalıbın cinsiyle ilgili olabileceği gibi, yoğurdun kıvamıyla vs. de ilgisi olabilir belki; borcam dışındaki pişirmelerde eriklerin yarısından çoğu hamurun içine çöktü. Aklımızda bulunsun.
Üstüne pudra şekeri serpmeyebiliriz de tabi. Serpeceksek, servise yakın serpelim.
Yorumlar
Yorum Gönder