Klasik poğaçaya göre biraz daha uğraştırıcı ama verilen emeğe değiyor :)
Malzemeler
2 yumurta
200 ml. süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sirke
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
150-200 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
250-300 gr. beyaz peynir
1/2 demet maydanoz
Yapılışı
Hamur malzemeleri yoğrulup kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un eklenir. Hamur en az 15 dakika dinlenirken maydanoz doğranıp iç harç hazırlanır. Dinlenmiş hamur 4'e bölünüp unlanmış tezgahta merdaneyle bir kenarı yaklaşık 40 cm.lik kare şeklinde açılır (40 cm, iki karış gibi düşünülebilir). Açılan yufka ayrı bir yere alınıp üstüne spatulayla yumuşak tereyağ sürülür. Diğer bezeler de sırayla açılıp araları yağlanarak üst üste koyulur. 4. yufka da koyulduğunda yağlanmaz ve merdaneyle tek yönde büyütülür. (Bir kenarı 40 cm kalırken diğer kenarı 60 cm olacak şekilde büyütülür). Ondan sonra 4. yufkanın da üstüne tereyağ sürülüp sıkı bir rulo yapılır ve streç filme sarılıp bir tepsiye alınır, yağın tekrar donması için buzdolabında 1-2 saat dinlendirilir*. Buzdolabından çıkınca parmak genişliğinde dilimlenir, dilimler unlanmış tezgahta merdaneyle büyütülür. Ortalarına peynirli harç koyup kapatılır. Yağlanmış tepsiye dizilip 200 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirilir. Bu ölçülerle 20-25 adet çıkıyor.
*Buzdolabı aşaması kesinlikle atlanmamalı, tecrübeye dayanarak söylüyorum; içindeki yağın yumuşak olmaması gerekiyor ki rahat çalışılabilsin, yoksa vıcık vıcık oluyor, hele İzmir'de bir yaz günüyse :(
Aslında "midye"den ziyade "kayalık"lara benzettiğim bu poğaçaların lezzeti de "taş" gibi...
YanıtlaSilBir çeşit kanyon maketi yani :) Hem bu teknikle hiç maket yapmamıştım, yenilebilir maket...
YanıtlaSilOoo.. 3 hafta ortalardan kayboldum diye bu kadar değişiklik.
YanıtlaSilGüzel olmuş eline sağlık.
Bu tarifi ben bu kadar az resimle hayatta uygulayamam.
Kıskanç anne Çiğdem
Teşekkür ederim. Bir dahaki sefere ara aşamaları da görüntülerim inşallah, tarife eklerim.
Sil