Kırık kestane şekerleriyle bol kalorili bir tart yaptım. Hatta 2 ölçü ve 2 tart yaptım, kalıplarımın biri küçük olduğu için 2 de tartölet çıktı :) Aşağıya 1 ölçü yazıyorum. (İki ölçüde 2 yumurta akı yerine bir bütün yumurta kullandım).
Hamur Malzemeleri
125 gr. tereyağ (soğuk)
1 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri (42 gr.)
aldığı kadar un (yaklaşık 250 gr.)
250 gr. kırık kestane şekeri
çok az su
200 gr. krema
200 gr. bitter çikolata
Yapılışı
Soğuması için önce ganaj (çikolatalı krema) hazırlanır. Benmaride (kap suya değmeyecek, sadece buhara temas edecek) eritilen çikolatanın içine krema eklenip karıştırılır ve oda sıcaklığında bırakılır.
Küp kesilmiş tereyağı ile pudra şekeri yoğrulur, yumurta eklenip iyice yedirilir. Sert bir hamur olacak şekilde un eklenir. Unlanmış tezgahta merdaneyle açılır. Hamur, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba alınır. (Kalıp büyüklüğünde açarsam hamuru kaldırdığımda kopabiliyor, biraz daha küçük açıp kalıba koyduktan sonra elimle büyütüyorum.) Çatalla delikler açılıp 170 dereceli önceden ısıtılmış fırına verilir. Biraz pembeleşene kadar pişirilir.
Hamur pişerken kestane şekerleri rondoya atılır, çok az su ile püre kıvamına getirilir. (Ya da su kullanılmadan -biraz dişe gelecek bir halde- çatalla ezilebilir)
Soğuyan tartın üstüne kestane şekeri püresi yayılıp onun da üsütne ganaj gezdirilir. Buzdolabında en az 8-10 saat dinlendirilir. Oda sıcaklığında ganaj yumuşayacağından soğuk servis yapılır.
Tarif için yasemincelezzetler'den esinlendim.
Not: Yukarıdaki ölçüyle tartölet yaptığımda 11 adet çıktı ama görüldüğü üzere hamurlar biraz ince; demek ki 6-8 adet olsa daha iyi olacakmış. Ve de tartöletlerde kestane kullanmadım.
250 gr. kırık kestane şekeri
çok az su
200 gr. krema
200 gr. bitter çikolata
Yapılışı
Soğuması için önce ganaj (çikolatalı krema) hazırlanır. Benmaride (kap suya değmeyecek, sadece buhara temas edecek) eritilen çikolatanın içine krema eklenip karıştırılır ve oda sıcaklığında bırakılır.
Küp kesilmiş tereyağı ile pudra şekeri yoğrulur, yumurta eklenip iyice yedirilir. Sert bir hamur olacak şekilde un eklenir. Unlanmış tezgahta merdaneyle açılır. Hamur, yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş kalıba alınır. (Kalıp büyüklüğünde açarsam hamuru kaldırdığımda kopabiliyor, biraz daha küçük açıp kalıba koyduktan sonra elimle büyütüyorum.) Çatalla delikler açılıp 170 dereceli önceden ısıtılmış fırına verilir. Biraz pembeleşene kadar pişirilir.
Hamur pişerken kestane şekerleri rondoya atılır, çok az su ile püre kıvamına getirilir. (Ya da su kullanılmadan -biraz dişe gelecek bir halde- çatalla ezilebilir)
Soğuyan tartın üstüne kestane şekeri püresi yayılıp onun da üsütne ganaj gezdirilir. Buzdolabında en az 8-10 saat dinlendirilir. Oda sıcaklığında ganaj yumuşayacağından soğuk servis yapılır.
Tarif için yasemincelezzetler'den esinlendim.
Not: Yukarıdaki ölçüyle tartölet yaptığımda 11 adet çıktı ama görüldüğü üzere hamurlar biraz ince; demek ki 6-8 adet olsa daha iyi olacakmış. Ve de tartöletlerde kestane kullanmadım.
Çikolatayı çok sevmem. Hatta bu aralar neredeyse 5 km mesafem vardı. Ama bu lezzet beni öyle bir dağıttı ki yediğim en güzel çikolatalı tarif listesine eklendi. Trüf'lere haksızlık etmek istemem ama bu bambaşka bişeydi ;-) Ellerine sağlık medura
YanıtlaSilAfiyet olsun adura :)
YanıtlaSilŞahane bir mama olmuş,bol çikolatalı,bol lezzetli:)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Sevgilerimle..
Canımmm kestaneye aşığım bayılırım ellerine sağlık tart tam benlik olmuş sevgiler.
YanıtlaSilbol kalorili de olsa nefis görünüyor..Afiyet bal şeker olsun :)
YanıtlaSileellerine saglık ben cok begendım hemen not aldım denıcem..
YanıtlaSilsevgılerımle..
Bu lezzet için değer bu kalorileri almaya..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım
Sevgiler.
ellerıne sağlık canım kestanelıyse kesın güzeldır :)
YanıtlaSilOhhhh ha şöyle valla.Bol çikolatalı.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilımmm nefis ellerine sağlık
YanıtlaSilKestaneye her türlü bayılırım çok lezzetli olmuştur mutlaka ellerinize sağlık sevgiler
YanıtlaSilAhu,
YanıtlaSilNeler yapıyorsun.
Bize acımıyorsun.
Ellerine sağlık.
Bitmiş anne Çiğdem
Sevgili "bitmiş anne", bunları yapmazsam rüyalarımda çikolatalı tart, üzümlü kek filan yapmaya başlıyorum. Mecburen mutfağa giriyorum sonunda n'apıyım...
YanıtlaSil