Bir et lokantasının aşçısından öğrenmiştim bunu. Sütte bekletmek eti lokum gibi yumuşacık yapıyor. Izgarada daha iyi oluyor ama teflon da iş gördü (lokantadaki ızgaraydı tabi). İlk denememi tost makinesinde yapmıştım ama çok su salıyor, tavsiye etmem.
Malzemeler
kuzu eti
süt
zeytinyağı ve baharatlar
Yapılışı
Ustanın tarifi şöyleydi: Etler bir gün çok az tuz katılmış sütte bekletilip süzülür. Salça, sıvı yağ, tuz, karabiber, kimyon, kekik, toz biber, sarımsaktan oluşan bir harçla karıştırılır.
18 saat sütte beklettim, süte tuz eklemeyi unutmuşum. Salça yerine toz biber kullandım, kekik ve sarımsak koymadım. Vok tavanın biraz daha yayvanını kullandım -fotoğraftan da belli oluyor az çok-. Önce suyunu çekene kadar kısık ateşte arada bir karıştırarak üstü açık olarak pişirdim. Sonra 2 defa su ilave edip kapaklı pişirdim. Piştiğinde 1 saat olmuş muydu bilmiyorum, tadına bakıp piştiğine karar verince biraz da kızarmış renk alsınlar diye kavurdum. Aslında belki düdüklüde pişirilip teflonda kavursak da olabilir... Velhasıl 1 gün vaktimiz varsa pirzola, biftek vs. her türlü et için sütle terbiye yöntemi iyi gider. Aynı gün içinde terbiyeye yatırılacaksa Oktay Usta ve Ümit Usta'nın tavsiyelerinden ya da yarım saatlik sıkışık zaman için yağ + balsamik sirkeden yardım alınabilir.
süt marinesi bende yaparım ama senin etlerin pişmesi genede uzun sürmüş. aslında 15- 20 dakika pişer iyi bir kuzu eti.
YanıtlaSilsüt marinesini tavuk etinde kullanırsanda süper bir lezzet yakalarsın ablam. ellerine sağlık. selam ve dua ile...
Çok haklısınız süt tavuğuda etide yumuşatıyor, afiyet olsun:)))
YanıtlaSilSevgiler
ellerine saglık...ben hıc denemedım sut terbıyesını ,denemek lazım meraklandım bak şimdi:))...
YanıtlaSilKırmızı eti çok severim hele ki kuzu etini.. üstelik diyette ve açım.. buraya gelmekle büyük hata ettim:)
YanıtlaSil:D Birazcık tatmaktan bir şey olmaz herhalde ;)
YanıtlaSilBu şekilde terbiyelenen etin tadı daha da güzel oluyor ve ben çok seviyorum. Ellerine sağlık canım afiyetler olsun.
YanıtlaSil