
Domatesi çağrıştıran hiçbir şey yok, güzel bence. İnternetten anladığım kadarıyla Portekiz'de bolca tüketiliyor, Bozcaada'da satılıyor.
Malzemeler
1 kg. söbü domates (yumurta gibi olanlardan yani)
800 gr. toz şeker
su
1 çay kaşığı limon tuzu
kireçli su
Yapılışı
Önce domatesler yıkanır, kabuğu soyulur ve kesilip çekirdekleri çıkartılır. Kayısı reçeli zannetmeme sebep olacak büyüklükte kesilir. Kireçli suda 1 gün bekletilir. Sonra süzülüp iyice yıkanır.
Şeker bir tencereye alınıp üstüne 1 parmak çıkacak kadar su koyulur. Kaynayınca içine domatesler atılır. Kapatmaya yakın limon tuzu atılır.
Ne zaman kapatacağımızı da annemin tarifinden şöyle anlıyoruz: Şerbetli reçelleri yapanlar anlarmış. Benim gibi tecrübesizler için "üstü köpük köpük olunca" diye ekstra bir açıklama getirdi.
Not: Kireçli su için; kibrit kutusu büyüklüğünde bir kireç parçası bir tencere suya atılır. Karıştırılır, dibine tortusu çökünce üstteki berrak su alınır.
Çok merak ettim tadını ama kireç işi bozuyor...
YanıtlaSilHayırlı ramazanlar..
nefis olmuş canım ellerinize sağlık.öptüm çok..
YanıtlaSilKireç olunca bende tedirgin oldum içine mutlaka işler gibi geliyor rengi ise süper görünüyor annenizin eline sağlık...
YanıtlaSil2 yıldır yapmak isteyip te bir türlü yapamadığım lezzet. çok güzel olmuş bu sene yapsam keşke:) hayırlı ramazanlar canım
YanıtlaSilKireç olayı biraz tuhaflaştırsada görüntü süper. Annenizin ellerine sağlık :)
YanıtlaSilYorumlarınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSilsağlıklımutfak, teşekkür ederim; ben de hayırlı Ramazan'lar dilerim :)