Vişneli Cheesecake



Malzemeler

100 gr. tereyağ
125 gr. un (1 cup)
63 gr. toz şeker (1/4 cup)
1 tatlı kaşığı su

400 gr. krem peynir
400 gr. süzme yoğurt
300 gr. krema
200 gr. toz şeker (1 bardak)
3 büyük boy yumurta
4 yemek kaşığı limon suyu
1 fiske tuz

210 gr. vişne (1 su bardağı)
1/2 su bardağı su
10 gr. patates nişastası (1 tatlı kaşığı)
40 gr. toz şeker (2/3 çay bardağı)

Yapılışı

22 cm.'lik kalıp ve de hanimis'teki tarifi kullandım.

Taban malzemelerinde 125 gr. un yazsa da daha fazla aldı, su eklemeseydim o miktar yeterli olacaktı. Kurabiye hamuru gibi düşünüp kıvamını un ilavesiyle ayarladım. Tabana yayarken kenarlarını biraz yükseltmiştim ama kabarınca o fark kaybolmuş neredeyse, demek ki kenarlarını çok yükseltmek gerekiyor.

Tabanı için oda sıcaklığında tereyağ, un ve şeker yoğrulur, yağlanmış 22 cm çapındaki kalıba elle yayılır. Kurabiye gibi pembeleşene kadar 200 derecede pişirilir.

Krem peynir ve şeker mikser ile krem kıvamını alana kadar çırpılır. Yumurtalar eklenip çırpmaya devam edilir. Limon suyu, tuz eklenir. Son olarak da süzme yoğurt ve krema eklenir ve sadece birbirilerine karışacak kadar çırpılır. Kalıbın kenarları yağlanıp tabanın üzerine bu karışım dökülür.

170 derecede 55-60 dakika pişirilir. Benim fırınımda üstü yanmaması için ilk 35 dakika üstü alüminyum folyo ile örtülü, 20-25 dakika da folyosuz pişiriyorum (üstü pembeleşene kadar). Bu arada o kadar çok kabarıyor ki; acaba taşar mı korkusu yaşıyor insan. Taşmadığı gibi ılınma esnasında eski yüksekliğine de geliyor, hem de ortasında sos için gerekli çukur oluşarak.

Fırının kapağı açılmaksızın bir saat ılınması beklenilir, sonra kapağı açık olarak oda sıcaklığına gelmesi beklenilir, daha sonra buzdolabında dinlendirilir.

Eşim, bundan önce yaptığım cheesecake'in tabanını ve peynirli kısmını daha başarılı buldu. Galiba tabanda yumurta sarısı olmayınca daha yumuşak oluyor. Ve de peynirli karışıma un koymadım bu tarifte, o da biraz daha yumuşak ve nemli oldu. Vişneli kısmı ise kesinlikle fark attırıyor, bu yaz buzluğa çok vişne koymak lazım.

Yorumlar

  1. Ben vişne sosunu merak ettim. Patates nişastasının jöle kısmını daha berrak yaptığını okumuştum. Mutlaka deneyeceğim.Elinize sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Evde yapılan jöle patates nişastasıyla da olsa pastane vitrininden çıkmış gibi olmuyor ama yine de tercih ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Cuando veo cosas tan bonitas como estas con sólo verlas engordo y me muero de hambre, ¡qué maravilla!
    Un beso desde el Badulake.

    YanıtlaSil
  4. Harika bir cheesecake olmus, ellerine saglik.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder