Malzemeler
yeşil zeytin
tuz
içme suyu
limon tuzu (3 lt.lik kavanoz için 1 tatlı kaşığı, kavanozu tam doldurmamıştım ama yine 1 tatlı kaşığı kullandım)
Yapılışı
Zeytinler çizme aletiyle veya bıçakla çizilir. Bir kavanoza koyulup 3 gün suyu değiştirilmeksizin bekletilir. Sonra her gün suyu değiştirilerek buna 10-15 gün devam edilir (anneme göre ama ben 6 gün dayanabildim, üstelik 5. günde de suyunu değiştirmeyi unutmuştum). Bu sürenin sonunda yani tatlanınca tuzlu su hazırlanıp (turşudaki gibi yumurta yöntemiyle yaptım, hatta turşudan kalan suydu bizzat) limon tuzu ilavesiyle muhafaza edilir. Bu şekliyle yemeye hazırdır. Üstünde beyaz tabaka oluşmaya başlarsa temizlenip üstüne zeytinyağı dökülebilir, böylece hava ile teması kesilir.
evde yapılan zeytine bayılıyorum melihacım kokusu tadı çok güzel oluyor.bu gün bende üçkuyular pazarından alıp yapıcam inşallah.antepte öğrenmiştim kırma tarzı ....oda çok lezzetli oluyor ve daha çabuk tatlanıyor...
YanıtlaSilsize afiyetler olsun sağlıkla tüketin...
iyi pazarlar canım.çok öptüm....
Size de iyi Pazarlar Yeşim Abla. Annem de kırma yapar çoğunlukla, bunları gelinimizle birlikte oturup çizmişler, sağolsunlar. Üç aileye yetecek kadar yani. Biz büyüsek de annem bize bir şeyler hazırlama fikrinden uzak duramıyor hâlâ :) Anne olmak böyle bir şey galiba.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Afiyetle yiyin inşallah.Bu aralar pek uğrayamadım,birbirinden güzel bir dolu tarif yayınlamışsın.Sevgiler...
YanıtlaSilinş birgün kendi zeytinimi kendim yapacağımama nezamn...
YanıtlaSilbayılırım yeşil zeytine ...
ellerinize sağlık