Yöresel bir lezzet ve ben yazdığıma göre hangi yöreden olduğunu tahmin etmek çok zor değil; tabi ki Rumeli :)
Fotoğrafta görünmese de altta patatesler var. Patatessiz de yapılabilir.
Malzemeler
1/2 kg. kıyma
1/4 su bardağı galeta unu
1/4 su bardağı su
2 dilim ekmek içi
1 yumurta
1 soğan
2 diş sarımsak
tuz
baharatlar
4-5 patates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı su (ben yarım litre koymuştum, birazcık fazlaydı bence)
Yapılışı
Köfteler yoğrulup İzmir köfte gibi şekil verilir ve kızartılır. Fotoğrafta görüldüğü üzere ben İzmir köfte gibi değil de yassı daireler şeklinde bezeledim, pişirmek daha kolay oldu. Ve de karbonatın etkisini göstermesi için 7-8 saat buzdolabında dinlendirdim. Fakat köfte sulu yemeğin içindeyse karbonatın etkisi kıvamında çok hissedilmiyormuş, bunu farkettim, koyulmayabilir de.
Patatesler elma dilimi şeklinde doğranıp kızartılır. (Ben köftelere uyum sağlaması için onları da halka halka kestim)
Sos için sıvı yağda önce salça, sonra un kavrulur. Yemeğe yetecek kadar su eklenip hazırlanan bu sos köfte ve patateslerle birleştirilip kısık ateşte 10-15 dakika pişirilir.
Muhteşem bir görüntü ellerine sağlık canım valla olsa hepsini yerdim:))Öpüyorum...
YanıtlaSilayy bunu ben çok severim.ellerine sağlık
YanıtlaSilAa, bunu biliyor muydun?
YanıtlaSilBenim ilk yapışım bu. Geçenlerde akrabalardan öğrendim. Rahmetli anneannem de yaparmış galiba ama annem hiç yapmazdı, bizde genelde İzmir köfte olurdu, unsuz ve domates soslu şekliyle.