Lazanya

İtalyan mutfağının -benim tattığım lezzetleri içinde- şahikası.


Malzemeler


Barilla marka lazanya (20-24 yaprak)
bolonez sos

beşamel sos
350 gr. mantar
kaşar rendesi



Bolonez Sos

350 gr. kıyma

1 havuç
1 soğan
1-2 diş sarımsak
5-6 domates
tuz, baharatlar


Beşamel Sos


1,5 lt süt
3 küçük kahve fincanı un (135 gr.)
3 küçük kahve fincanı tereyağ (sıvı yağ+tereyağ karışımı da olabilir)
tuz


Yapılışı


Sıvıyağda soğan biraz kavrulduktan sonra sırasıyla sarımsak ve kıyma, havuç rendesi, bol domates rendesi eklenip sotelenir, domateslerin suyu tam olarak çektirilmez, tuz ve arzu edilen baharatlarla tatlandırılır.


350 gr. mantar ince doğranıp çiğ olarak kullanılmak üzere limonlu suda bekletilir.


Beşamel sos için yağda un kavrulur, süt eklenir, koyulaşıp kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir, tuz ilave edilir.

Tepsi bolonez sosun suyuyla ıslatıldıktan sonra her katta sırasıyla lazanya, bolonez sos, mantar, kaşar ve beşamel sos olur. Beşamel sos ara katlarda az miktarda, son katta ise üstünü tamamen kaplayacak şekilde kullanılır. Sosların kıvamı ve mantarın pişerken suyunu salması; haşlanmamış olan lazanya yapraklarının pişmesini sağlar.


180 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir. (Pişip pişmediği, lazanya yapraklarına bıçak batırılarak kontrol edilebilir.)


Bu kadar iç malzemeyle 4 katlı 5 ya da 6 sıra lazanya hazırlayabiliriz; bu da 10-12 porsiyon demektir.

Yorumlar

  1. Bende yapıyorum ama mantar hiç kullanmadım bu sefer mantarda kullanacağım
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Mantarı çok tavsiye ederim. Mantarın tadı baskın olmuyor, diğerleriyle eşit ağırlıklı ama çok lezzet katıyor.

    YanıtlaSil
  3. Epeydir ihmal ettiğim bloguma bıraktığınız yorumlar sevindirdi beni. Evet tahmin ettiğiniz gibi soyu Rumeli'ye uzanan bir İzmir'liyim ben. Evlilikti taze annelikti derken bıraktık yazı çizi işlerini ama tamamen bırakmak mümkün değil. Selamlar ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Selamlar yeniden. Ben 81 liyim. Bence de büyüklerimiz tanışıyor olabilir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder