İtalyan mutfağının -benim tattığım lezzetleri içinde- şahikası.
Malzemeler
Barilla marka lazanya (20-24 yaprak)
bolonez sos
beşamel sos
350 gr. mantar
Malzemeler
Barilla marka lazanya (20-24 yaprak)
bolonez sos
beşamel sos
350 gr. mantar
kaşar rendesi
350 gr. kıyma
1 havuç
1 soğan
1-2 diş sarımsak
5-6 domates
Bolonez Sos
350 gr. kıyma
1 havuç
1 soğan
1-2 diş sarımsak
5-6 domates
tuz, baharatlar
Beşamel Sos
1,5 lt süt
3 küçük kahve fincanı un (135 gr.)
3 küçük kahve fincanı tereyağ (sıvı yağ+tereyağ karışımı da olabilir)
tuz
Yapılışı
Sıvıyağda soğan biraz kavrulduktan sonra sırasıyla sarımsak ve kıyma, havuç rendesi, bol domates rendesi eklenip sotelenir, domateslerin suyu tam olarak çektirilmez, tuz ve arzu edilen baharatlarla tatlandırılır.
350 gr. mantar ince doğranıp çiğ olarak kullanılmak üzere limonlu suda bekletilir.
Beşamel sos için yağda un kavrulur, süt eklenir, koyulaşıp kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir, tuz ilave edilir.
Beşamel Sos
1,5 lt süt
3 küçük kahve fincanı un (135 gr.)
3 küçük kahve fincanı tereyağ (sıvı yağ+tereyağ karışımı da olabilir)
tuz
Yapılışı
Sıvıyağda soğan biraz kavrulduktan sonra sırasıyla sarımsak ve kıyma, havuç rendesi, bol domates rendesi eklenip sotelenir, domateslerin suyu tam olarak çektirilmez, tuz ve arzu edilen baharatlarla tatlandırılır.
350 gr. mantar ince doğranıp çiğ olarak kullanılmak üzere limonlu suda bekletilir.
Beşamel sos için yağda un kavrulur, süt eklenir, koyulaşıp kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir, tuz ilave edilir.
Tepsi bolonez sosun suyuyla ıslatıldıktan sonra her katta sırasıyla lazanya, bolonez sos, mantar, kaşar ve beşamel sos olur. Beşamel sos ara katlarda az miktarda, son katta ise üstünü tamamen kaplayacak şekilde kullanılır. Sosların kıvamı ve mantarın pişerken suyunu salması; haşlanmamış olan lazanya yapraklarının pişmesini sağlar.
180 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir. (Pişip pişmediği, lazanya yapraklarına bıçak batırılarak kontrol edilebilir.)
Bu kadar iç malzemeyle 4 katlı 5 ya da 6 sıra lazanya hazırlayabiliriz; bu da 10-12 porsiyon demektir.
180 derecedeki fırında 40 dakika pişirilir. (Pişip pişmediği, lazanya yapraklarına bıçak batırılarak kontrol edilebilir.)
Bu kadar iç malzemeyle 4 katlı 5 ya da 6 sıra lazanya hazırlayabiliriz; bu da 10-12 porsiyon demektir.
Bende yapıyorum ama mantar hiç kullanmadım bu sefer mantarda kullanacağım
YanıtlaSilEllerinize sağlık
Sevgiler:)
Mantarı çok tavsiye ederim. Mantarın tadı baskın olmuyor, diğerleriyle eşit ağırlıklı ama çok lezzet katıyor.
YanıtlaSilEpeydir ihmal ettiğim bloguma bıraktığınız yorumlar sevindirdi beni. Evet tahmin ettiğiniz gibi soyu Rumeli'ye uzanan bir İzmir'liyim ben. Evlilikti taze annelikti derken bıraktık yazı çizi işlerini ama tamamen bırakmak mümkün değil. Selamlar ve sevgiler...
YanıtlaSilSelamlar yeniden. Ben 81 liyim. Bence de büyüklerimiz tanışıyor olabilir.
YanıtlaSil