Truffle / Trüf / Çikolata Topları

İçeriğindeki malzemelerle çok çeşitlendirilebilen bu lezzetli ikramlıkları portakal aromalı yapıyorum, ve yiyenler bilir; tadına baktıktan sonra Ülker Ece ve benzerleri bütün cazibesini kaybediyor.


Adını çok değerli bir mantardan alıyor bu çikolata topları.

Yapımında kuvertür kullanılabileceği gibi perakende satılan paket çikolatalar da kullanılabilir. Üstü çikolatayla kaplanacaksa eğer, kaplama için kuvertür kullanmakta fayda var ama kuvertürün tavlanması gerekiyor. Tavlama, biraz zahmetli bir işlem ve atlanırsa veya doğru sıcaklıkta çalışılmazsa -daha önce başıma geldiği gibi- kakao yağı, çikolataların yüzeyine çıkabiliyor ve benekli, mat bir görüntü oluşuyor. Trüfleri kakaoda yuvarlamak çok daha kolay geldi bana ve ismini aldığı mantara çok benziyor o haliyle, üstelik de süet bir süs eşyası gibi çok şık duruyor :).

İçine kek, portakal kabuğu rendesi, bütün fındık, badem vs. koyup koymamak tercihe bağlı. Ana maddesi krema ve çikolata aslında.

Yapımında çoğunlukla bitter tercih ediliyor olsa da; kremadan dolayı lezzeti çok sert olmuyor. Bitter çikolatayı 'acı' bulanların da seveceklerine eminim (kendimden biliyorum). Yine de sütlü çikolata tercih edilebilir.

Malzemeler

200 ml. krema
400 gr. bitter çikolata (sütlü + bitter de olabilir)
1 portakal kabuğu rendesi
kakao, fındık, antep fıstığı kırığı, hindistan cevizi vs.
3 dilim kakaolu kek

Yapılışı

Krema kısık ateşte kaynamaya bırakılır, kaynama noktasına gelince altı kapatılır, içine küçük parçalar halindeki çikolata ilave edilip eritilir. Oda sıcaklığına gelince (yaklaşık 2-3 saat sonra) içine portakal kabuğu rendesi ve ufalanmış kakaolu kek ilave edilir, karıştırılır, buzdolabına alınır. Buzdolabında 3-4 saat bekledikten sonra çıkarılır, tatlı kaşığı yardımıyla küçük parçalar alınarak elde şekil verilir ve kakaoda veya fındık kırığında yuvarlanır. Bu yuvarlama işlemi çok hızlı yapılmalıdır çünkü hem oda sıcaklığı ile hem de elin değmesiyle çikolata yumuşamaya başlıyor. Küçük kapsüllere koyulup tekrar buzdolabında bekletilir, servise hazırdır.

Bir haftaya kadar tazeliğini koruyabilir, kremadan dolayı daha fazla bekletmemek gerekiyor. Derin dondurucuda saklanabiliyor.

Tarifi buradan aldım ama birçok tarifte olduğu gibi şu an hatırımda olmayan başka adreslerden de faydalandım. Faydası dokunan herkese çok teşekkür ederim.


İlave Not: İçine kek ilave etmeden yaptığımda 27 adet trüf elde ettim. Fotoğraftakiler onların bir kısmı. Kıvamı biraz daha kremaya benziyor kek olmayınca, kıvamlı bir çokokrem gibi. Kekli biraz daha bereketli oluyor, 40-45 adet çıkıyor ve kıvamı azıcık daha güzel oluyor bence.

Yorumlar